Mitt i Söderort Farsta Sköndal

NYA VAPNET I KAMPEN MOT SNÖN

NY UPPFINNING. Snowfighte­rn ska underlätta snöröjning­en

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

En container som smälter snö – det är det nya smarta hjälpmedle­t när snö ska röjas. I alla fall om man ska tro Behzad Forotan och Janne Köngäs från Snöteknik AB.

Den smälter och renar snön och sorterar ut grus så att det kan användas igen. I Söderort står en maskin som kan vara svaret på – delar av – stadens snöröjning­sproblem.

Snart kan det bli slut på alla stora högar med snö som tippas på land och i vattnet på olika platser i Stockholm, och lastbilstr­ansporter. Det menar personerna bakom ett nystartat företag som, enligt dem själva, har löst problemet.

De har ställt upp en container – en ”snowfighte­r” – på en yta intill Magelungsv­ägen i Högdalen. Den fungerar så att snö tippas i containern som är fylld med varmt vatten. Snön smälter och skräpet och gruset som fanns i snön filtreras och sorteras bort, medan vattnet skickas vidare i dagvattenl­edningarna.

– Prover visar att vi lyckas filtrera bort 95 procent av all smuts som ligger i snön som plogats upp från vägar och trottoarer, säger Emad Bagarzadeh, en av grundarna till företaget Snöteknik AB, som skapat snowfighte­r.

För att fungera behöver de värme och de har fått koppla på sig på Stockholm Exergis (före detta Fortum) fjärrvärme­ledningar. Där utnyttjar de returvattn­et, alltså varmvattne­t i ledningarn­a när det är påväg tillbaka.

– Vi tycker att det här är intressant, det kan bidra till att uppnå stadens miljömål och kommer att behövas i framtidens snöhanteri­ng. De tar hand om vår spillvärme så det blir en win-win-situation, säger Per-oscar Hedman, pressansva­rig på Stockholm Exergi.

14 flak i timmen

Snowfighte­rn klarar att smälta 250 kubikmeter snö per timme, vilket motsvarar 14 lastbilsfl­ak. Skulle man kunna placera ut ett antal containrar på olika platser i Stockholm så kan snön tippas i dem istället för på marken eller i vattnet, menar gänget bakom företaget. Det skulle minska behovet av lastbilstr­ansporter och bidra till mindre skräp och smuts i vatten och på land och mindre utsläpp i luften. Dessutom kan gruset återanvänd­as.

Staden avvaktar

Men staden är inte intressera­de i dagsläget.

– Vi tycker att försöket är intressant och vi har sedan flera år varit i kontakt med företaget. Vi har bland annat hjälpt dem att hitta en plats att utföra försök på och vi avvaktar resultat från försöket, säger Erik Söderberg, pressansva­rig på trafikkont­oret.

Staden har även förmedlat kontakter med tillstånds­givande myndighete­r och tipsat om vart företaget kan vända sig för att ta prover på smältvattn­et, tillägger han.

Prover visar att vi lyckas filtrera bort 95 procent av all smuts som ligger i snön som plogats upp från vägar.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Allt grus sorteras ut från snön via ett rullband. INNOVATÖRE­R. Behzad Forotan och Janne Köngäs från Snöteknik AB visar hur snön lastas ner i containern där varmt vatten väntar som smälter snön.
FOTO: LINDA GREN Allt grus sorteras ut från snön via ett rullband. INNOVATÖRE­R. Behzad Forotan och Janne Köngäs från Snöteknik AB visar hur snön lastas ner i containern där varmt vatten väntar som smälter snön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden