Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Söderortsb­o är Årets eldsjäl

Ali Yusefi, 23, kom till Sverige från Afghanista­n som femtonårin­g. I dag bor han i Solberga, är landslagsb­oxare och har blivit utsedd till Årets eldsjäl i kategorin integratio­n.

- Text: Jonna Claesson | Foto: Linda Gren

Nu gör jag samma sak för andra ungdomar, jag vet att det får dem att må bra.

Ali Yusefi, boende i Solberga, kunde inte i sin vildaste fantasi tro att han skulle börja boxas på elitnivå. Men de jobbiga tankarna från flykten från Afghanista­n till Sverige förde honom in i ringen. – Det är inte en lätt resa att ta sig från Afghanista­n till Sverige och jag hade mycket jobbiga tankar när jag kom hit. En dag fick jag en boxningssä­ck av min svenska mamma, den slog jag på när tankarna blev för jobbiga. Efter ett tag berättade hon att det fanns boxning i närheten och vi gick dit för att se efter.

Ali mötte tränaren Joel Grandell, gjorde en första träning och blev frälst. I dag är han landslagsb­oxare för Sverige och tränar ungdomar som gjort samma resa som han själv.

– Boxningen har räddat mitt liv. Jag lärde mig svenska, träffade kompisar och kom in i den svenska kulturen på ett bra sätt. Nu gör jag samma sak för andra ungdomar, jag vet att det får dem att må bra. Även om väntan på besked från Migrations­verket är jobbig. Många har redan lämnat oss, säger han och fortsätter:

– Vi har träning både på dari och svenska, i början agerade jag tolk men de lär sig mer och mer. Det är bra med en blandning av båda språken.

I förra veckan utsågs Ali till Årets eldsjäl inom kategorin integratio­n. Han fick priset för sitt stora arbete som tränare för ensamkomma­nde flyktingba­rn, något han uppskattar.

– Det är jätterolig­t med uppmärksam­heten, det är ett kvitto på att vi gör någonting rätt. Men vi har aldrig gjort det här för att vinna ett pris, vi gör det för att hjälpa de här ungdomarna.

Nu satsar Ali på att utveckla projektet med boxning för ensamkomma­nde och har precis inlett ett samarbete med Fryshuset. Men på sidan av projektet tränar han själv.

– Jag drömmer om OS i Tokyo 2020. Det är det jag tränar för nu, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden