Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Trots löftet: Det blir inga elcyklar

- DÅ. Sophie Stigfur

5 000 eldrivna lånecyklar i Stockholms stad utlovades av trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP). Men i nuläget ser det ut att inte bli några alls.

Det var i september i fjol som trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) glatt meddelade att stadens nuvarande 1 500 lånecyklar skulle utökas till 5 000 – och de skulle dessutom samtliga drivas av el. Flera nya cykelstati­oner skulle också sättas upp i förorterna.

Projektet skulle inledas med start redan 1 april i år. Men några tusentals elcyklar vid månadsskif­tet blir det inte. Faktiskt, inte en enda. Detta eftersom konkurrent­erna till företaget Jcdecaux, som vann upphandlin­gen om stadens lånecyklar, har överklagat upphandlin­gen. Och Förvaltnin­gsdomstole­n har fortfarand­e inte fattat något beslut om avtalet ska upphävas eller inte.

– Vi väntar på besked, men det kommer dröja några månader. Om domstolen upphäver avtalet kommer vi starta processen med att upphandla ett nytt företag som har elcyklar, men sannolikhe­ten att det blir av i år är tyvärr liten, säger Daniel Helldén (MP).

Under tiden fortsätter stadens nuvarande löpande avtal med cykelföret­aget Clear Channel, med en uppsäg- ningstid på tre månader. Och fler än 1 500 cyklar blir det alltså inte i år heller.

– Nej, vi vill frångå det nuvarande systemet och satsa på elcyklar, så vi förändrar inget med fler cyklar i det nuvarande avtalet. Jag räknar med att domstolen kommer ge oss rätt.

Är det inte ett misslyckan­de att du gått ut så hårt med att presentera den här storsatsni­ngen på tusentals elcyklar till stockholma­rna?

– Nej, det är ett misslyckan­de för domstolsvä­sendet om något att det tar sådan tid, säger Daniel Helldén (MP).

Cecilia Brinck (M), opposition­sborgarråd och vice ordförande i trafiknämn­den, hävdar att Helldén länge vetat att elcyklarna inte skulle hinna komma.

– Det är oansvarigt att vara ute i media och lova så mycket innan staden ens skrivit avtal. Att stockholma­rna inte kommer att få elcyklar i vår beror bara på att majoritete­n varit slarviga och sena med upphandlin­gen.

 ??  ?? I höstas trampade trafikborg­arrådet själv på en elcykel, och lovade 5 000 nya lånecyklar på stans gator.
I höstas trampade trafikborg­arrådet själv på en elcykel, och lovade 5 000 nya lånecyklar på stans gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden