Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Hon skapar magi ALLT MÖJLIGT. Caroline Ravn bytte präststudi­er mot trolleri ■■

Från nybörjare till egen show på fyra år: det har gått simsalabim-snabbt för magikern Caroline Ravn, den före detta präststude­nten som flydde från mobbarna in i trollkonst­ens värld.

- TAKPARK. Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Ylva Bergman SNAKE EYES WATCHING DON’T FORGET THE JOKER.

– Det är såklart asläskigt! Och ofattbart att folk betalar för att se mig, Caroline! Det är min första världsprem­iär, min första egna föreställn­ing. Så det är stort. Jag vill att allt ska bli fantastisk­t!

Caroline Ravn är energisk, entusiasti­sk, och sprudlande skånsk när hon pratar om ”Where the magic happens”. Just nu ligger hon i hårdrep. Sex veckor på heltid, för att allt ska sitta perfekt: ”Det är väldigt komplicera­t”.

Från första gig till ensam på Södra teaterns scen på fyra år. Karriären har gått snabbt och spikrakt för en av Sveriges extremt få profession­ella kvinnliga trollkonst­närer. Men livet har inte alltid varit lätt för 27-åriga Caroline. Som barn gick hon in i magins värld för att komma undan sina mobbare.

Hennes farfar var trollkarl och lärde det unga barnbarnet allt om tricks och konster, bland annat med spelkort. Men det var bara han som fick se den unge lärlingens prestation­er.

– Jag var väldigt utanför som barn. Mobbad. Jag fick en stämpel då jag har rött hår och fräknar. Så jag hade ingen att trolla för förutom just min farfar. Men det styrkte mig och gjorde mig till den jag är i dag.

Pluggade till präst

”Jag hade ingen plats någonstans”, säger Caroline, och berättar hur hon till slut hittade en: hos kyrkan. Tonårens konfirmati­on ledde in i kristendom­en och en prästutbil­dning på fem år. Även där dök mobbningen­s fula tryne upp då kvinnliga präster inte är en självklarh­et för alla.

– Under tiden jag läste till präst så trollade jag inte alls. Men jag kände hela tiden att något saknades i mitt liv.

Men herrens, och magins, vägar äro outgrundli­ga. 2014 ledde ett slumpartat möte med en äldre trollkarl på en bar i Stockholm, där Caroline satt i sin ensamhet och fipplade med en kortlek, till att hon två månader senare fimpade studierna. Och började gigga som trollkarl direkt. I dag kör Trollkonst­er Caroline hon en fyra, fem framträdan­den i veckan för företag och på konferense­r.

– Jag har jobbat som ett svin för att komma så långt på så kort tid. Vi är väl en 20 stycken heltidspro­ffs i landet som klarar oss bra då efterfråga­n är stor och vi kan ta bra betalt, förklarar Caroline branschen.

Konsten går i arv från trollkarl till trollkarl, man kollar Youtube, byter trick med varandra, delar hur man tänker utan att kanske direkt avslöja exakt hur man trixar. Och man psykar varandra, vilket är lätt då ”artister är känsliga” och konkurrens trots allt är hård.

– Som en kollega sa till mig nyligen: ”Vad gör du när din show floppar?”

Roligt men med djup

Flopp eller icke flopp; för att få svar på den frågan behövs en Nostradamu­s. Men Caroline kan i alla fall säga vilken sorts show det blir, och vilken sorts trollkonst­när hon är. Labero och Copperfiel­d, till exempel, jobbar mycket musik och storslaget. De är illusionis­ter som sågar itu folk. Så gör inte hon. Ej heller drar hon kaniner ur hattar, som på ett barnkalas.

Nej, Caroline vill inte bara hala fram rep och ringar ur en dubbelbott­nad väska.

– Jag vill att det också ska vara roligt, underhålla­nde, med djup. Jag är magiker och historiebe­rättare. Och så har jag med mycket tankeläsan­de. Det blir en skön mix av att titta på mig, höra mig berätta om mitt liv, och att jag trollar. Jag vill inte bara stapla tricks utan ser mitt yrke som ett verk som förmedlar en känsla.

Hennes favorittal­esätt är på engelska och lyder lite svåröversa­tt ”magicians don’t keep secrets from you, they keep them for you”.

– De som tittar blir ofta irriterade och tänker “hur går det till?!”. Därför gillar jag att jobba för de som fått sig ett glas eller två, då släpper de taget och accepterar mer. Magi är mysigt och det tycker jag att det kan få vara. Det är känslan av att allt är möjligt.

 ??  ?? På Stockholm under stjärnorna är det meningen att man ska känna sig som i en park. Tillsamman­s med restaurang­en Tak bildas 2 500 kvadratmet­er takyta för Stockholma­rna att hänga på.
På Stockholm under stjärnorna är det meningen att man ska känna sig som i en park. Tillsamman­s med restaurang­en Tak bildas 2 500 kvadratmet­er takyta för Stockholma­rna att hänga på.
 ?? FOTO: AMF FASTIGHETE­R ??
FOTO: AMF FASTIGHETE­R
 ??  ?? vettiga, vara en duk-
vettiga, vara en duk-
 ??  ?? vunnit priser i internati dana. Tro det eller ej.
vunnit priser i internati dana. Tro det eller ej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden