Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Sommardäck – så här gör du

- Erika Lindén Jansson DEADLINE.

Senast den 15 april är det dags att byta till sommardäck på bilen. En undersökni­ng från Pirelli visar dock att svenska bilförare har bristande kunskaper gällande däckregler. Undersökni­ngen visar till exempel att fler än hälften inte vet vilket mönsterdju­p ett däck ska ha.

Förutsatt att det inte råder vintervägl­ag är det lag på att ha bytt till sommardäck innan den 16 april. Men när det kommer till däckregler lämnar svenska bilförares kunskaper en del att önska. I en undersökni­ng från Pirelli 2016 visste endast 48 procent av de tillfrågad­e att ett sommardäck­s mönsterdju­p ska vara minst 1,6 mm. Ungefär hälften, 51 procent, uppgav dessutom att de antingen medvetet eller på grund av okunskap någon gång kan ha kört med för lågt mönsterdju­p.

– Svenskar är överlag mycket säkerhetsm­edvetna i trafiken, och då är det viktigt att inte glömma bort däcken. Däckens kontaktyta mot vägen kan sägas motsvara fyra handflator, och på den ytan ska all säkerhet och prestanda ner till vägbanan, oavsett biltyp. Därför är det viktigt att regelbunde­t kontroller­a både mönsterdju­pet och trycket i däcken, säger Anders Jansson, teknisk produktche­f på Pirelli.

Innan du tar av vinterdäck­en och byter till sommardäck bör du kolla mönsterdju­pet på båda. Är mönsterdju­pet mindre 1,6 mm på sommardäck­en bör man köpa nya. Helst bör dessa också vara minst 3 mm.

– Att köpa däck på nätet har flera fördelar. Man har bland annat möjlighet att jämföra däck på ett lättare sätt. Och tänk på att du får vad du betalar för. Bildäcken är det enda som är mellan dig och vägen och man borde prioritera säkerheten först och inte lägst pris, säger Torkel Hallander, Bythjul.com.

Själv, verkstad eller pop-up?

Däcken kan man välja att byta själv, på bilverksta­d eller i vissa fall pop-up verkstäder. Dessa finns ofta på strategisk­a ställen där det finns mycket bilar som på bilparkeri­ngar utanför stora köpcenter. Obalansera­de däck ger upphov till vibratione­r. Misstänker man att däcken behöver balanseras behöver man lämna in bilen på däckverkst­ad.

Vatten och diskborste

När sommardäck­en är på är det dags att rengöra vinterdäck­en som nu har suttit på ett bra tag och därmed har rejält med smuts och kemikalier på sig. Ge däcken en grundlig rengöring så att friktionsf­örmågan och gummits mjukhet inte försämras i onödan. Det som behövs är vatten, diskborste och diskmedel.

Ställa, lägga eller hänga upp?

Däck monterade på fälgar ska aldrig förvaras stående då de mår bäst av att antingen bli upphängda eller liggande plant. En lastpall, till exempel, är perfekt. Lösa däck, det vill säga däck som inte är monterade på fälgar, måste förvaras stående upprätt. Dessutom ska de helst snurras något ungefär var fjärde vecka, så att de inte blir plattade.

 ??  ?? Om det inte är vintervägl­ag så ska sommardäck­en vara på den 15 april.
Om det inte är vintervägl­ag så ska sommardäck­en vara på den 15 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden