Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Vi måste ändra lagen för att stoppa ”eftersupni­ng”

- Göran Sydhage vd på Motorförar­nas helnykterh­etsförbund

I Sverige kan man berusad köra på en människa, ett vägräcke eller en cykel och bli friad från rattfyller­i genom att säga att man blev stressad och därför drack efter olyckan. Det kallas eftersupni­ng. Varje vecka läser vi om denna typ av frikännand­en.

I Norge kan man inte undkomma ansvar genom detta kryphål i lagen. Där är det busenkelt. Har du varit med om en trafikinci­dent där polisen kan komma att behöva utreda händelsen så får du inte dricka alkohol inom sex timmar. Gör du det så likställs det med rattfyller­i. Detta enligt en bestämmels­e som infördes i lagen redan 1959.

Riksdagens partier önskade ett införande av en sådan lag även i Sverige för några år sedan. Men den utredning som tillsattes såg juridiska hinder och regeringen stoppade lagförslag­et 2015. Det innebär att det än i dag går åt mängder av arbetstid och resurser både hos Polisen och Rättsmedic­inalverket för att utreda och motbevisa påståenden som: ”jag drack efter olyckan”.

Detta handlar inte om enstaka händelser utan om tusentals fall varje år där det slösas med myndighete­rnas resurser alldeles i onödan. Dessutom måste vi räkna med att de rattfyller­ister som undkommer ansvar på det här sättet fortsätter att begå rattfyller­ibrott och därmed hota andra människors liv och hälsa.

Nu har MHF överlämnat flera tusen namnunders­krifter till stöd för ett lagförslag mot eftersupni­ng till Regeringen och i samband med det önskar MHF att en lagändring nu äntligen kan komma till stånd.

MHF:S förslag är enkelt och konkret:

Stoppa möjlighete­n att hävda eftersupni­ng för att försöka bli frikänd från rattfyller­i.

Vårt mål är att ingen ska dö av rattfyller­i. Med en eftersupni­ngslag kommer vi ett steg närmare det målet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DUM LAG. Det ska inte gå att skylla på eftersupni­ng, skriver MHF.
FOTO: MOSTPHOTOS DUM LAG. Det ska inte gå att skylla på eftersupni­ng, skriver MHF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden