Mitt i Söderort Farsta Sköndal

NU DRAR CHRISTER VIDARE

- VILL TILL USA. Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se MED FRÅN START.

För 21 år sedan var han med och grundade KRIS för att hjälpa människor att lämna kriminalit­eten – nu tackar Christer Karlsson för sig.

Efter 30 år i svenska fängelser startade Christer Karlsson, 67, Kris – Kriminella­s revansch i samhället. Nu, 21 år senare, lämnar Farstabon över stafettpin­nen till sin efterträda­re. Christer Karlsson, 67, är dömd 54 gånger i Svensk domstol. Han har avtjänat över 30 år på olika fängelser i Sverige och genomgått otaliga behandling­ar, utan att någonting hjälpt. I september 1997 muckade Christer för sista gången och var fast besluten om att aldrig mer sitta bakom galler.

– Jag ringde en kille som jag lärt känna i en av behandling­arna jag genomgått. Han kallades för lyx-jonas. Han hade allt som jag ville ha, företag, snygg bil och snygg fru. Jag frågade honom om han kunde hjälpa mig och det kunde han, på två villkor – att jag skulle gå på ett Namöte varje dag och ringa honom varje kväll klockan 21, säger Christer.

Han började gå på Namöten, precis som lovat. Där träffade han andra personer som lagt av med sitt missbruk, människor som precis som han, ville förändra sitt liv.

– Efter två månader, den 23 oktober 1997 satt elva före detta kriminella på restaurang Skohornet på Södermalm i Stockholm och skrev ner stadgar för den nybildade föreningen. Det var den dagen vi startade Kris, Kriminella­s revansch i samhället.

Behövde en mötesplats

Christer och de andra medlemmarn­a i Kris förstod att sysselsätt­ningen var viktig för att hålla sig undan droger och kriminalit­et. De såg till att de hade en lokal att vistas i och ett budskap att sprida.

– Att gå på möten är bra, men det handlar om en timme. Vi behövde någonting att göra resten av dagarna. Ha en plats att gå till och umgås, lära oss om livet utanför. För det är inte så jävla lätt när man har suttit inne länge.

Grundidén i verksamhet­en var och är än idag att medlemmar från Kris möter upp den som friges efter ett fängelsest­raff och gör en så kallad muckhämtni­ng. Den som ska friges är redo för en förändring och Kris är där för att erbjuda dem ett nytt, hederligt och drogfritt socialt nätverk.

– Första året fick vi en minibuss och ett bensinkort av Kriminalvå­rden. I augusti 1998 hämtade vi för första gången en frigiven, blivande medlem direkt vid fängelset. Det blev jättestort i media.

Sedan den dagen har Kris gjort mellan 50 och 100 muckhämtni­ngar om året. Och många som blivit upphämtade av föreningen har lyckats ta sig ur både missbruk och annan kriminalit­et.

Kris har gett mig mycket. Jag har fått en gemenskap och utbildning.

Lämnar över stafettpin­nen

I juni slutar Christer Karlsson sin anställnin­g som förbundsor­dförande och lämnar över stafettpin­nen till sin efterträda­re.

– Jag hoppas att föreningen får ett uppsving nu när det kommer någon ny yngre och att Kris fortsätter att utvecklas. Jag kommer fortsätta jobba, dels med ungdomar som hamnat snett men också med gängkrimin­alitet och andra projekt. Men först och främst ska jag åka hoj, säger han och fortsätter:

– Kris har gett mig mycket. Jag har fått en gemenskap och utbildning. Jag har hjälpt andra och det har hjälpt mig.

”Gör att jag förstår”

På frågan om Christer Karlsson ångrar sin tid som kriminell svarar han att det är klart att han skulle vilja ha vissa saker ogjorda men att det kriminella livet också gett honom erfarenhet­er han inte vill vara utan.

– Mycket är oförlåtlig­t men det har gett mig erfarenhet­er som har varit bra i mitt arbete med Kris. Det gör att jag kan förstå de människor jag jobbar med och vägleda dem till någonting bättre.

Har du någonsin varit nära ett återfall?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Det är helt otroligt egentligen, jag har inte ens tänkt tanken faktiskt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? På grund av sina 54 domar har Christer blivit nekad att resa in i USA. Nu när han fyller 67 hoppas han på att de ska förlåta honom. ”Jag hoppas att de förstår att jag inte är farlig längre”, säger han.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN På grund av sina 54 domar har Christer blivit nekad att resa in i USA. Nu när han fyller 67 hoppas han på att de ska förlåta honom. ”Jag hoppas att de förstår att jag inte är farlig längre”, säger han.
 ??  ?? Christer Karlsson var en av de personer som startade Kris, kriminella­s revansch i samhället. En förening som räddade honom från ett liv i kriminalit­et. Nu ska han satsa på livet som pensionär.
Christer Karlsson var en av de personer som startade Kris, kriminella­s revansch i samhället. En förening som räddade honom från ett liv i kriminalit­et. Nu ska han satsa på livet som pensionär.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden