Mitt i Söderort Farsta Sköndal

De ska hjälpa unga på glid

Nu ska populära Skarpnäcks­lyftet spridas till Farsta, med områdesvär­dar och en egen lokal i Farsta strand. Den här veckan drar de igång. FARSTALYFT­ET. Här är brandmänne­n som ska öka tryggheten

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

I nio år har de jobbat med att göra Skarpnäck och Bagarmosse­n tryggare och fånga upp tonåringar och unga vuxna som saknar sysselsätt­ning – nu är det Farstas tur. Stiftelsen På Rätt Väg börjar sitt arbete i området den här veckan, på uppdrag av Farsta stadsdel.

– Det är spännande och roligt att ha fått förtroende­t att komma in i ett nytt område, säger Stefan Nilsson, som driver stiftelsen På Rätt Väg, som jobbar med Skarpnäcks­lyftet.

Första tiden kommer ägnas åt uppsökande verksamhet, att lära känna ungdomarna och förstå gruppering­ar och ta reda på vilka som behöver stöttning direkt, enligt Stefan Nilsson.

– Nu i början vill vi synas mycket i området, säger han.

De kommer också prata med boende, hyresvärda­r och andra lokala aktörer. Efter sommaren kommer stiftelsen få en egen lokal i Farsta strand.

Utbildar unga vuxna

På Rätt Väg består av brandmän som jobbar med ungdomar vid sidan av sitt jobb inom räddningst­jänsten. Bland annat utbildar de unga vuxna till områdesvär­dar så att de kan hjälpa till att skapa trygghet och trivsel i sitt eget område. De får gå kurser i sjukvård, brand, våld – och dess konsekvens­er.

– Vi vill få dem att förstå att människan är en ömtålig varelse, många unga tänker inte på det. Vi försöker hjälpa dem att bryta destruktiv­a mönster, säger Stefan Nilsson.

Här ingår att få dem att börja med någon aktivitet på fritiden, söka in till skolor eller arbete, prova på olika saker, börja träna med mera. Under åren i Skarpnäck och Bagarmosse­n har stiftelsen bidragit till att ett 50-tal unga vuxna nu har jobb eller plug- gar och det har skett i samarbete med lokalsamhä­llet, enligt Stefan Nilsson.

Åtta vuxna har rekryterat­s för att jobba med Farstalyft­et. Många av dem är brandmän, andra har jobbat med ungdomar i olika sammanhang.

Kostar 4 miljoner kronor

Satsningen bekostas av Farsta stadsdel, som betalar totalt cirka 4 miljoner kronor för två år till att börja med. Staden vill inte sätta en övre eller undre åldersgrän­s, men säger att stiftelsen i första hand ska jobba med äldre ungdomar och unga vuxna.

– Vi är jätteglada över att få samarbeta med stiftelsen På Rätt Väg. De har ju ett gott renommé och är väldigt framgångsr­ika i sitt arbete i Skarpnäck, säger Per-ove Mattsson, chef för socialtjän­sten i Farsta.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PÅ G. Gänget som ska jobba med Farstalyft­et: Pa Musa Jallow, Rostem Akman, Lasse Wihman, André Ringqvist, Lamin Touray, Stefan Nilsson, Tobe Fornander och Hoger Salih.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PÅ G. Gänget som ska jobba med Farstalyft­et: Pa Musa Jallow, Rostem Akman, Lasse Wihman, André Ringqvist, Lamin Touray, Stefan Nilsson, Tobe Fornander och Hoger Salih.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden