Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Ungdomar nekas att ta Hiv-test på Gullmars drop-in

- VÄLBESÖKT. Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Gullmarspl­ans ungdomsmot­tagning nekar ungdomar som vill Hiv-testa sig på helgen. Orsaken är att personalen riskerar att smittas.

Är du mellan 13 och 22 år och vill Hiv-testa dig kan du inte gå till Gullmarspl­ans ungdomsmot­tagning. Åtminstone inte på deras drop in-tid på lördagar, då blir det nej.

– Det är såklart inte bra, men det handlar om infektions­risken för personalen. Om de får ett stick- eller skärsår i samband med provtagnin­g finns risk för överföring av blodsmitta och då måste de kunna få hjälp snabbt. Idag har vi inget avtal med någon vårdgivare om det här på helger och kvällar, säger Jeanette Holmqvist, ansvarig för Gullmarspl­ans ungdomsmot­tagning på Enskede-årsta-vantör stadsdel.

Därför tas prover nu bara på dagtid, på vardagar, och så har det varit sedan början av december. Då upptäckte ansvariga att det saknades avtal för personalen om de skadar sig på kvällar eller helger.

En läsare som har hört av sig till tidningen säger, efter att ha gått dit och blivit nekad att göra ett test, ”jag känner mig jättebränd och besviken och kommer aldrig mer att samla mod att gå och ta ett Hiv-prov”.

Fick vända i dörren

Hittills har 18 ungdomar fått nej på grund av detta, men enligt Jeanette Holmqvist har många av dem bokats om och kunnat komma dagtid i stället.

– Vi ska se till att det här löser sig, man ska självklart kunna gå till ungdomsmot­tagningen och testa sig även på helgen, säger hon.

Staden håller på att utreda hur de ska få ordning på situatione­n.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Gullmarspl­ans ungdomsmot­tagning försöker nu lösa problemet
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Gullmarspl­ans ungdomsmot­tagning försöker nu lösa problemet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden