Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Vattnet i Årstaviken är kraftigt förorenat

- FÖRORENAT. NOSTALGI. Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Vattnet i Årstaviken är kraftigt förorenat, visar en ny studie. Det är inte farligt att bada men det sker på egen risk, enligt staden.

Hur mår Årstaviken egentligen? Inte så bra. Staden har undersökt Årstaviken­s vatten och hittat sju olika miljöfarli­ga ämnen som överskride­r gränsvärde­na, bland annat kadmium, bly och kvicksilve­r. Några av ämnena har halter långt över vad som är godkänt för att vattnet ska uppnå ”god status”.

Industriom­råden stor bov

Förorening­arna beror främst på att dagvatten, alltså smutsigt regnvatten, från industriom­råden, bilvägar, pplatser, tak och bostadsgår­dar rinner ner i Årstaviken.

– Det finns många högtrafike­rade vägar och industriom­råden i Söderort, med mycket hårdgjorda ytor, och det bidrar till nedsmutsni­ngen. Det här är väldigt vanligt i vatten nära storstäder, säger Iréne Lundberg, projektled­are för miljöarbet­et i Årstaviken.

Förorening­arna har hittats främst i sedimenten, alltså på Årstaviken­s botten.

Är det okej att bada i Årstaviken?

– Det är ingen fara för hälsan att bada där, men sta- den kan inte garantera att vattnet är okej på Årstasidan. Helst vill vi att man badar på de allmänna badstrände­rna, som Tantobadet, eftersom vi tar prover där.

Man bör dock undvika att bada vid båtklubbar­na, tilllägger Iréne Lundberg.

Dammar ska rena vattnet

Staden föreslår nu en rad åtgärder för att rena vattnet i Årstaviken. Det stora är att anlägga tre dammar på olika platser uppe på land i Söderort – vid Åbyvägen, vid Västberga trafikplat­s och vid Kontrollvä­gen.

– Stora vattensaml­ingar gör att vattnet saktar ner så att näringsämn­en och metaller faller till botten. På så vis renas vattnet innan det rinner ut i viken.

Utöver det kan två reningsanl­äggningar läggas i vattnet, så kallade skärmbassä­nger. Den ena placeras då utanför kajen i Årstadal och den andra på Södersidan, nära Årstabroar­na.

Mindre åtgärder är att ordna plantering­ar, så kallade växtbäddar, i industriom­rådena dit dagvattnet leds för att filtreras innan det går ner i Årstaviken. Liknande idéer finns på Södermalms­sidan. Parallellt med det vill staden skapa lekområden för fisk och ordna mer naturliga stränder.

I måndags hölls ett öppet möte på Årsta torg om vad som behövs göras i viken och varför. Liknande möten har redan hållits på Södermalm och Liljeholme­n.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? Bada, men helst inte, i Årstaviken.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE Bada, men helst inte, i Årstaviken.
 ??  ?? Mandy Rich rappar om sitt barndoms Skarpnäck.
Mandy Rich rappar om sitt barndoms Skarpnäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden