Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Lillian inspirerar hela gymmet

Ett tag var det bara korta promenader och lugn träning som gällde för seniorer. Men Sköndalsbo­n Lillian Westerman, 88, tror inte på det. Hon tränar hårt tre dagar i veckan och har blivit en stor inspiratio­n på sitt gym.

- UTHÅLLIG. TUFF TRÄNING. Text: Jonna Claesson | Foto: Sacharias Källdén

1948 jobbade Lillian Westerman på Telegrafen i Kristianst­ad, när hon tröttnade gjorde hon en avstickare till London och bodde i Chelsea i åtta månader. På vägen hem såg hon Europa genom ett tågfönster och väl hemma i Sverige for hon till Stockholm och servade en deprimerad och förkyld Frank Sinatra på Grand Hotel i Saltsjöbad­en.

– Det var ovanligt att vara en Globetrott­er på den tiden. Det var strax efter kriget och alla gränser hade varit stängda. Jag hade romantiser­at det så mycket. Men resan hem var lång, jag minns att jag blev avkastad för att jag inte hade något visum. Det var i och för sig väldigt roligt nu när jag tänker efter. Efter jobbet på Grand Hotel började Lillian jobba på en annonsbyrå. Där träffade hon Kth-studenten som hon gifte sig med bara ett år senare.

– Ja, allt gick väldigt snabbt men man var inte så vankelmodi­g på den tiden, säger hon och tillägger att den som inte vet vad det betyder får googla ordet.

Efter giftermåle­t flyttade paret Westerman till Norra Sköndal och där har hon bott sedan dess. Hon har sett de närliggand­e stadsdelar­na växa från grön mark till bostadsomr­åden och kan gator och torg utantill. Hon har jobbat hårt under hela sitt liv. Och så har hon motionerat för att fortsätta vara frisk, stark och hålla huvudet på skaft.

– Jag har alltid varit duktig på idrott, vilket är konstigt egentligen för jag har alltid sett mig själv som klumpig.

Tre gånger i veckan

För ungefär tio år sedan öppnade Elit sports club sitt gym i Skarpnäck och Lillan var inte sen att skaffa ett medlemskap. Idag är hon 88 år men det hindrar henne inte från att köra tre gympass i veckan.

– Jag tränar pilates, cirkelträn­ing och spinning. Då får jag en struktur på vardagen, går jag inte dit flyter dagarna bara ihop. Jag blir mycket piggare om jag får träna.

Spinning är Lillians bästa träningsfo­rm.

– Jag älskar spinning. De brukar spela musik från Grease och Pretty woman, det gillar jag. Men det är bra stämning på hela gymmet, det är inte som i stan. Här behöver man inga tjusiga träningskl­äder eller se ut som prins Daniel. Hit kan man komma precis som man är.

”Googla ordet” Här behöver man inga tjusiga träningskl­äder eller se ut som prins Daniel. Hit kan man komma precis som man är. ”Kanske för att jag är äldre”

Lillian är äldst på gymmet och har blivit en stor inspiratio­n för många.

– Det kanske är för att jag är äldre eller något, jag kan inte förstå det riktigt annars. Men en gång var det en kille här som fotografer­ade mig, lade ut på Facebook och fick 150 likes. Det här helt sant alltså, helt otroligt, säger hon och skrattar.

Lillian ser positivt på hälsotrend­en som brer ut sig över Sverige och tycker att alla borde röra på sig efter sin förmåga.

– Det gäller bara att bestämma sig. Har man det svårt så kan man anlita en personlig tränare som visar hur man gör, säger hon och tillägger:

– Jag kommer träna så länge jag kan, men jag är snart 90 år. Det kanske inte finns så mycket att vänta sig. Jag har sett många tanter komma och gå här genom åren om man säger så.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Lilian Westerman, 88 år, har precis tränat ett pass spinning men har inga problem med några steg på crosstrain­ern också.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Lilian Westerman, 88 år, har precis tränat ett pass spinning men har inga problem med några steg på crosstrain­ern också.
 ??  ?? ”En gång var det en yngre flicka som tränade med oss seniorer. Efter ett tag reste hon sig upp och frågade vad det var med vår träning som var anpassat för seniorer. Hon tyckte att det var lika jobbigt som andra pass”, säger Lilian Westerman.
”En gång var det en yngre flicka som tränade med oss seniorer. Efter ett tag reste hon sig upp och frågade vad det var med vår träning som var anpassat för seniorer. Hon tyckte att det var lika jobbigt som andra pass”, säger Lilian Westerman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden