Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Både Fi och SD större än M i rödgröna Hökis

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Så gott som hela Söderort lyser blodrött när det kommer till invånarnas partisympa­tier. Valdistrik­tet Fagerlid i Hökarängen är inget undantag – men stödet för uppsticka rpartierna sticker ut.

En klar övervikt för de rödgröna partierna är den dominerand­e trenden för valdistrik­ten i Östra Söderort. Sett till hela Farsta, Skarpnäck och Enskede-årsta-vantör stod Socialdemo­kraterna starkast 2014 – med 29,14 procent av rösterna. Moderatern­a fick 18 procent av rösterna, tätt följda av Miljöparti­et med 15,4 procent. Men i Hökis är stödet för vänsterpar­tierna ännu starkare – inte minst i valdistrik­tet Fagerlid, som bland annat rymmer Tobaksväge­n och Kontoristv­ägen.

Här fick S 33,6 procent, V blev näst störst med 18,3 procent och MP tredje störst på 13,8 procent. Något som inte förvånar Hökisbon Maria Strand, som kallar sig själv för ”en klassisk gammaldags sosse”, som tycker att social välfärd är den viktigaste frågan när hon går till valurnan.

– Det här är gamla arbetaromr­å- den, jag tror att det hänger ihop med det. Även nya hipsters som flyttar hit är ofta röda och vill åt den opretentiö­sa stämningen här.

Något som sticker ut i just Fagerlid är att Fi såväl som SD, med 8,7 respektive 9,4 procent, är större än M – som här fick ynka 8,4 procent. Även det en effekt av arbetarmen­taliteten i området, tror Jörgen Lund, 44, som själv röstar åt vänster.

– Här finns framförall­t hyresrätte­r och M är inget parti för låginkomst­tagare, det tror jag de flesta är medvetna om.

Själv bor han intill Fagerlidsp­arken, som han ofta besöker med sina barn.

– Jag tycker att det är lätt att träffa nya människor här, och framförall­t är det väldigt olika människor. Det är det bästa med Hökis, det finns en stor blandning mellan unga, gamla, invandrare och folk med helt olika bakgrunder. Det är trevligt, ett område mår bra av att vara just blandat

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden