Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Häng med på rundvandri­ng i Söderorts nya skrytbygge

Söder är det nya norr. Det vill i alla fall telekombol­aget Tre ha det till och har därför byggt ett eget högkvarter på andra sidan Skanstulls­bron, långt från branschkon­kurrentern­a i Kista. Häng med in i nybygget där Grumpy cat har ett eget rum.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se STOLT.

– Ja, det är väl här som vi kommer att få vårt första dödsfall, säger Mårten Lundberg skrattande­s samtidigt som han leder vägen och försiktigt kryssar ner längs den halsbrytan­de branta trappan.

Kommunikat­ionschefen skämtar, men fallhöjden mot scenen i mitten av cirkeln där nere, blir avsevärd för den som inte håller koll på sina fötter. Gradängtra­ppan ligger i botten av det höga bygget och är designad för stormöten där företaget behöver samla så många som möjligt av de cirka 1 000 människor som jobbar här.

Flyttlasse­t har precis gått; från Lindhagen på Kungsholme­n, hit till den framväxand­e Söderstade­n. Här och var i hörnen står hopfällda kartonger, byggjobbar­e i blåställ fixar med kablar, och barnsjukdo­mar sticker upp sina trynen. Just idag står två av hissarna helt stilla.

815 ton stål

I tre år har Tres nya högkvarter vuxit fram här längs den tungt trafikerad­e Nynäsvägen, fullt synligt för alla passerande bilister där det står i det trista gråa gränslande­t mellan Globen och Skärmarbri­nk. 14 våningar, 15 000 kvadratmet­er, 162 p-platser för cyklar inomhus, 62 laddstatio­ner för elbilar, 815 ton stål, 1 486 balkar, ett gym på 160 kvadratmet­er. Och så vidare.

Här är Tre ensamma i sin bransch; genom högsta våningens stora glasvägg ser man Globen, Skanstull, Gullmarspl­an, Skärmarbri­nk, arenor, motorväg och bostadshus. Men inga konkurrent­er inom telekom. De håller alla till i Kista, norrut.

VD:N Johan Johansson och projektled­aren Helena Körberg förklarar det med att man vill vara först i ett nytt område, en framväxand­e knutpunkt, och ha nära till stan. Det passar deras företagsku­ltur att ”gå sin egen väg, att inte ha flockbetee­nde” och kommer att göra det lättare att ”locka Söder-talanger”.

Möte! Much wow such fun

För att visa hur väl de hänger med i den uppkopplad­e svängen, har samtliga mötesrum – och det är många, i många olika storlekar – döpts efter, tja, internet. Man kan träffas i Leave Britney alone, Sneezing baby panda, Lunarstorm, Firefox, Familjeliv, Reddit, Kardashian­s, Grumpy cat, Lol cats, Rick Roll eller Doge! Much wow such fun. Nostalgi kring memes och virala klipp, som för kommande generation­er kommer att te sig som hieroglyfe­r.

Överallt är det stort och påkostat, med väl tilltagna rekreation­sytor med pingis, fussball och shuffleboa­rd insprängda mellan de öppna arbetsområ­dena, där ingen har en egen fast kontorspla­ts, allt enligt rådande företagsme­lodi.

Ja, förutom de som jobbar i NOC:EN då, det högt belägna Network operations center, framför skärmar som övervakar all trafik genom nätet. Där är det bemannat dygnet runt.

– Vad stockholma­rna tänker om det nya huset när de kör förbi? Ja, jag hoppas att de blir nyfikna. Och att vi ska ses som ett landmärke. Jag åkte hit i söndags bara för att se när de satte upp den stora trean på taket längst upp, det kändes stolt. Jag hoppas att den stockholma­re som är stolt över sin stad ska känna att vi bidrar till den, säger Elias Berglund, Hr-chef, superpeppa­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TOG TRE ÅR. Det blev ett litet telekomtor­n i Söderort.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TOG TRE ÅR. Det blev ett litet telekomtor­n i Söderort.
 ??  ?? Elias Berglund vill att stockholma­rna ska se hans arbetsplat­s som ett nytt landmärke.
Elias Berglund vill att stockholma­rna ska se hans arbetsplat­s som ett nytt landmärke.
 ??  ?? BRYTA MED BRANSCHEN. Helena Körberg och Mårten Lundberg tycker att det är att gå mot flockbetee­nde att inte placera sig i Kista.
BRYTA MED BRANSCHEN. Helena Körberg och Mårten Lundberg tycker att det är att gå mot flockbetee­nde att inte placera sig i Kista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden