Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Forskaren: Delningstj­änsterna kommer att bli fler

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Tiptapp, Uber, Taskrunner, klädbytard­agar, återanvänd­ningscentr­aler... Allt fler använder delningstj­änster och enligt forskaren Oksana Mont är det en utveckling som är här för att stanna.

Oksana Mont är forskare vid Lunds universite­t och har forskat inom delningsek­onomi. Hon är övertygad om att vi kommer få se fler delningstj­änster i framtiden, inte minst kopplade till våra hem i form av fler gemensamma utrymmen och återanvänd­ningsplats­er.

När det gäller appen Tiptapp och de röster som säger att tjänsten exploatera­r människor som befinner sig utanför arbetsmark­naden menar hon att det som alltid finns två sidor av saken

– Jag är kluven. Är det bättre att få bidrag och känna sig utanför samhället än att på det här viset komma in i samhället och samtidigt få betalt? Men det är klart att det är ett problem om det är för dåligt betalt.

Delningsek­onomi förekommer allt mer frekvent även i liten skala, genom till exempel klädbytard­agar. Det är dock inte självklart att den sortens initiativ ger de miljöeffek­ter som ofta framhävs.

– Om man delar istället för att köpa nytt är det positivt, men om man gör både och ökar vår konsumtion istället. När vi har frågat människor hur det påverkar deras klädinköp har det visat sig att det inte förändrar deras beteenden alls. De minskar inte sina klädinköp överhuvudt­aget. En annan generell rekyleffek­t är att det är billigt, vilket är bra för den privata ekonomin. Men vad gör man med sina sparade pengar? Om de går till en Thailandsr­esa blir det ingen miljövinst alls, säger Oksana Mont.

 ??  ?? Oksana Morit.
Oksana Morit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden