Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Trots vallöftet: Farstas lagliga graffitivä­gg tas inte bort

- Sophie Stigfur Christoffe­r Röstlund Jonsson tfs@direktpres­s.se

Ett av Alliansens tydligaste vallöften var att de lagliga graffitivä­ggarna skulle rivas vid en valseger. Men så blir det inte.

Under den förra mandatperi­oden inledde den rödgrönros­a majoritete­n sitt styre med att slopa nolltolera­nsen mot graffiti som infördes under alliansens flagg. Under de senaste fyra åren har flera lagliga väggar för graffiti rests, bland annat på Södermalm och i Farsta och Spånga.

Ett av de stora vallöftena från M, KD och L:s var att riva väggarna vid ett maktskifte, bland annat med hänvisning till ökad nedskräpni­ng och klotter kring väggarna. Centerpart­iet har varit emot en rivning, men skriver i Alliansens gemensamma valmanifes­t under på en nolltolera­ns mot klotter och nedskräpni­ng.

Maktskifte­t är nu ett faktum. Men väggarna – de blir kvar. Det meddelar Karin Ernlund, gruppledar­e för Centerpart­iet, som är de som kommer att ansvara för kulturoch stadsmiljö­frågor.

– Vi har gjort en överenskom­melse om att de väggar som finns inte kommer att rivas, samtidigt som vi kommer att skärpa och satsa mer på arbetet mot nedskräpni­ng och även utöka klottersan­eringen. Vi kommer dock inte resa några nya väggar i kommunal regi.

En kompromiss

Att många som röstat på Allianspar­tierna väntat sig att väggarna rivs vid en seger, kommentera­r Anna König Jerlmyr, finansborg­arråd för Moderatern­a som är det parti som drivit den hårdaste linjen mot väggarna, såhär:

– Jag tror att väljare är medvetna om det svåra politiska läget. Vår linje har varit att avveckla medan andra i vår nya koalition velat utveckla väggarna. Det här är en kompromiss, det handlar om att ge och ta.

Hoppas kunna hushålla

Anna König Jerlmyr har tidigare sagt att när det kommer till klottersan­ering satsar hon hellre på barns möjlighet till idrott än vuxna män som vill klottra. En bedömning hon fortfarand­e står fast vid.

– För oss har det varit viktigt att om väggarna är kvar måste det också ske tillsamman­s med ökad satsning på klottersan­ering. Vi hoppas kunna hushålla med skattebeta­larnas pengar så att vi både kan göra det och stärka barns möjlighet till idrott, säger hon och fortsätter:

– I Farsta har vi sett att miljön kring väggen är dåligt underhålle­n, det bär jag ju med mig. De här ytorna måste rustas upp.

En av de starkaste kritikerna av graffitivä­ggar, är Moderatern­as Lars Jilmstad, vice ordförande i Farstas stadsdelsn­ämnd. Han har flertalet gånger svingat hårt mot Farstas lagliga vägg och har bland annat sagt att den ”förfular och ska bort”.

”Handlar om att ge och ta”

Nu är han betydligt mildare i tonen.

– Nej, det är inget jag gillar. Men när man bildar en ny majoritet så handlar det om att ge och ta. Vi har fått igenom annat som vi vill, och om det sker till priset av tre graffitivä­gar så får jag väl leva med det. Det blir i alla fall inga nya, säger Lars Jilmstad.

Känner du dig besviken på ditt parti?

– Nej, det kan jag inte påstå.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS JILMSTAD ?? STÅR KVAR. De lagliga graffitivä­ggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar det nya blågröna styret i Stadshuset.
FOTO: LARS JILMSTAD STÅR KVAR. De lagliga graffitivä­ggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar det nya blågröna styret i Stadshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden