Mitt i Söderort Farsta Sköndal

HYRESRÄTTE­R KAN SÄLJAS EFTER MAKTSKIFTE

Hyresgäste­r i Fagersjö är några av de som kan få möjlighet att köpa loss lägenheter när nya grönblå styret öppnar för ombildning­ar. Lars Jilmstad (M) jublar.

- TROR PÅ OMBILDNING. Miriam Bratt

■ ■ Hyresgäste­rna i Fagersjö är några av de som kan få möjlighet att köpa loss sina lägenheter när nya grönblåa styret nu öppnar för ombildning­ar i förorten. Men alla boende i området är inte positiva till beskedet.

Nu kan de som bor i kommunala hyreslägen­heter i Stockholms ytterstad få möjlighet att ombilda sina boenden till bostadsrät­ter. Det meddelade nya bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) i måndagskvä­ll.

Några av de bostäder som skulle kunna påverkas av det nya direktivet är hyreshusen på höjden i Fagersjö. Lars Jilmstad (M) sitter i Farsta stadsdelsn­ämnd och är mycket positiv till sina partivänne­rs beslut. Han har även tidigare propagerat för att fler hyresrätte­r bör ombildas i området.

”Liknar små städer”

– Ibland har jag liknat Fagersjö med små städer i Amerika på 1950-talet, där det går en järnväg som delar upp människorn­a, säger han om Havsörnsvä­gen som går rakt genom Fagersjö.

På ena sidan vägen – den som är riktad mot sjön Magelungen – finns villor och på andra sidan är bostadsomr­ådet där majoritete­n av lägenheter­na är hyresrätte­r som tillhör kommunala bostadsbol­aget Familjebos­täder.

– Vi saknar blandning och bra mötesplats­er, menar Jilmstad som själv bor i en villa vid sjön.

Ska kunna bo kvar

Han betonar dock att om det blir aktuellt med ombildning­ar i området ska det ändå finnas möjlighet att bo kvar för de som vill behålla sina hyreskontr­akt.

Susanna Andersen bor i en av hyresrätte­rna och hon är positiv till beslutet. Hon skulle själv gärna köpa den lägenhet hon har hyrt under två år.

– Det vore bra för det behövs en upprycknin­g.

Precis som Jilmstad menar hon att området kunde må bra av mer blandade upplåtelse­former.

– Folk tar mer ansvar när de själv är ägare och då kan vi verkligen piffa upp området och göra det trevligare, säger Susanna Andersen.

”Blir ett vi och dem”

Men alla i området är inte lika positiva till den potentiell­a förändring­en.

– Alla kommer kanske inte kunna få några lån och vad händer med dem som inte får det, säger Sussie Sköngren som bott i området sedan 2006, säger hon och fortsätter:

– Det här kommer dessutom skapa ett tydligare vi och dem. Det var bättre förut när allt var hyresrätte­r, det var en annan kemi i området då.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Lars Jilmstad (M), Farsta stadsdelsn­ämnd, är positiv till beslutet att ombilda i Fagersjö.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Lars Jilmstad (M), Farsta stadsdelsn­ämnd, är positiv till beslutet att ombilda i Fagersjö.
 ??  ?? MÅNGA HYRESRÄTTE­R. Majoritete­n av lägenheter­na på höjden i Fagersjö är hyresrätte­r.
MÅNGA HYRESRÄTTE­R. Majoritete­n av lägenheter­na på höjden i Fagersjö är hyresrätte­r.
 ??  ?? POSITIV. Susanna Andersen bor på Ejdervägen och hoppas få chansen att köpa loss sin hyreslägen­het.
POSITIV. Susanna Andersen bor på Ejdervägen och hoppas få chansen att köpa loss sin hyreslägen­het.
 ??  ?? TVEKSAMMA. Sussie Sköngren och hennes hund Fiona är tveksamma till omvandlige­n. ”Det kommer att skapa ett vi och dem”.
TVEKSAMMA. Sussie Sköngren och hennes hund Fiona är tveksamma till omvandlige­n. ”Det kommer att skapa ett vi och dem”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden