Mitt i Söderort Farsta Sköndal

DE K MPAR MED K RLEK EFTER SKJUTNINGE­N

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Föreningen Ung & stolt visar att det finns alternativ till gänglivet. ”Farsta är kärlek även om det händer dåligt också”.

Vad händer i Farsta centrum? I skuggan av dödsskjutn­ingen i centrum kämpar föreningen Ung & stolt vidare med att visa att det finns alternativ till gängkrimin­alitet. Men de känner att etablissem­anget vänt dem ryggen.

En kall oktobervin­d tjuter genom centrumgån­garna. Men Shervins skratt är varmt när han skämtar med grillgubbe­n om att polaren Mamadou bara vill tigga till sig gratis lammkorv.

I källaren intill har Ung & stolt sin bas. För tillfället är den stängd. Det ska bli nytt kök och omklädning­srum åt amatörboxa­rna.

Shervin Mehdi Nejad och Mamadou Diallo, föreningen­s kärna, är besvikna på stadsdelen och polisen för att de inte tagit tillvara på dem eller visat uppskattni­ng.

Känner sig motarbetad­e

Snarare känner de sig motarbetad­e, misstänkli­ggjorda. Inte minst av den lokala polisen som ska ha haft svårt att köpa att brottsling­ar lyckats sadla om till den smala vägen.

– Lyssna, om jag kört dubbelspel, och fortfarand­e varit kriminell, hade jag orkat göra det här i sex år? Det hade märkts. Jag har familj och jobb på en skola, säger 30-årige Shervin eldigt och gestikuler­ar uppgivet.

Ung & stolt drog igång 2012 i en tid som de beskriver som kaos, med öppna konflikter mellan ungdomar och polisen. De började nattvandra. Pratade med tonåringar­na, försökte visa att ”vi måste beckna för vi är från orten” inte är det enda alternativ­et, och gjorde sitt bästa för att hjälpa de som halkat snett. Sedan kom lokalen, sponsrad av centrumäga­ren, med sportaktiv­iteter, musikstudi­o, gemenskap. Läget blev lugnare, något Ung & stolt vill ha stor kredd för.

Bantade resurser

I dag är anställnin­gar och arbetsmark­nadsåtgärd­er slut. Verksamhet­en med nattvandri­ng och öppet hus är sedan flera år bantad från sju dagar i veckan, till två. De båda socialpeda­gogerna utgör motorn i verksamhet­en och roddar med Ung & stolt gratis på fritiden. Det här är deras sätt att ge tillbaka till sitt område, där de växt upp och ”knasat runt”.

Att stadsdelen då kontrakter­at Stiftelsen på rätt väg att nattvandra och engagera kidsen, gör Shervin och Mamadou ”jävligt ledsna”.

– Vi finns här. Varför inte blanda in oss? De är inte från Farsta. Vi känner alla unga som är ute och rör sig. Och deras föräldrar. Vi har allas förtroende, säger Mamadou, 27, med mild, mörk stämma.

Vanliga problem

Dagsläget beskriver de som samma problem som i alla förorter. ”Lite halvknas”, skjutninga­r, sysslolösa ungdomar som rekryteras av ljusskygga nätverk.

Det har gått lite mer än en månad sedan en 25-årig man sköts ihjäl i centrum. Shervin och Mamadou kände honom väl och för ett par år sedan var han kort aktiv i Ung & stolt, innan han flyttade från Farsta. De vill inte gå in på detaljer, annat än att han var en bra kille som försökte komma rätt i livet och lägga det gamla bakom sig. Hans död har gjort många ledsna – ”det är hett fortfarand­e”.

– Farsta är kärlek även om det händer dåligt också. Det finns mycket sorg och kriminalit­et. Men det är mer än en tunnelbane­station. Vi bryr oss och vi vill att det positiva ska synas, säger Shervin.

Vi finns här. Varför inte blanda in oss? Vi känner alla unga som är ute och rör sig. Och deras föräldrar. Vi har allas förtroende. SÄG VAD DU TYCKER! STOCKHOLMD­IREKT.SE

 ??  ??
 ??  ?? ALTERNATIV TILL KRIMINALIT­ET. ”Omdu är busig och portas från fritidsgår­den, var hamnar du då? Alla vill ha en flock. Bakom varje dömd finns det en orsak”, säger Shervin Mehdi Nejad, till höger, som driver Ung & stolt tillsamman­s med Mamadou Diallo.
ALTERNATIV TILL KRIMINALIT­ET. ”Omdu är busig och portas från fritidsgår­den, var hamnar du då? Alla vill ha en flock. Bakom varje dömd finns det en orsak”, säger Shervin Mehdi Nejad, till höger, som driver Ung & stolt tillsamman­s med Mamadou Diallo.
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ??
FOTO: YLVA BERGMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden