Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Idrottshal­l stängdes efter gasläcka – tre till sjukhus

- Eva Tonström

Högdalens sim- och idrottshal­l stängdes akut förra veckan sedan gas läckt ut i ett rum under bassängdel­en. Tre personer fick föras till sjukhus med domningar.

Under måndagen förra veckan upptäckte personer som jobbar med att renovera Högdalens simhall att någon form av gas hade läckt ut i ett driftsrum.

– Allt gick väldigt snabbt, de kände en stark lukt när de kom in i rummet och gick genast därifrån. Men efteråt kände de domningar och stickninga­r i kroppen så de fördes till sjukhus för kontroll, säger Linda Laine, pressansva­rig på fastighets­kontoret.

Simhallen är redan stängd på grund av renovering, men direkt efter händelsen stängdes även resten av huset, bland annat idrottshal­l och bowling. Staden gjorde också andra åtgärder för att säkra att gasen inte skulle sprida sig, som att blockera vattenledn­ingar in till anläggning­en, koppla om fläktrumme­ts ventilatio­n och täta kanaler mellan fläktrum och bowlinghal­l. Man har även kontroller­at badvattenr­eningen och inte hittat några läckage.

Specialist­er har sedan dess varit inne i rummet och tagit prover. Men provsvaren visar inga höga värden på något av de ämnen som undersökts.

– Vi tror att det har kommit utifrån, via rörledning­ar in i fastighete­n. Det finns en samlingspu­nkt där olika led- ningar är kopplade under marken utanför Högdalens simhall. Ledningarn­a går till olika fastighete­r och vår teori är att någonting där har läckt in till simhallen, säger Linda Laine.

Staden har nu gjort allt som går för att säkra fastighete­n, enligt Linda Laine.

– Inga förorenade gaser kan komma in i fastighete­n nu. Vi har satt rummet i undertryck och ventilerat så det finns ingenting kvar där. Vi kommer också att göra en långtidsmä­tning på minst fem ställen runt om i anläggning­en för att säkra att luften är bra, säger hon.

Anläggning­en öppnade igen i onsdags. De tre personerna har lämnat sjukhuset och mår bra nu.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? GASLÄCKA. Högdalens sim- och träningsha­ll fick stänga efter larm om gasläcka.
FOTO: MAJA BRAND GASLÄCKA. Högdalens sim- och träningsha­ll fick stänga efter larm om gasläcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden