Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Fråga om ombildning redan väckt i Farsta

EFTER MAKTSKIFTE­T. Nu kallar hyresgäste­r i Farsta till möte

- Johann Bernövall 073-600 69 22 johann.bernovall@direktpres­s.se

Efter valet öppnade de grönblå upp för ombild- ningar. Det dröjde inte länge innan lappar sattes upp på Torsbygata­n 10, som bjuder till informatio­nsmöte om ombildning.

Kort efter valet öppnade det nya styret i Stockholms stad upp för ombildning­ar i ytterstade­n. Nu har ett initiativ för att ombilda hyresrätte­r till bostadsrät­ter dykt upp i Farsta centrum.

I helgen sattes lappar upp på Torsbygata­n 10 i Farsta centrum. Där bjuds det in till ett informatio­nsmöte på måndag 12 november om ombildning från hyresrätte­r till bostadsrät­ter, där en så kallad ombildning­skonsult är inbjuden.

Situatione­n får socialdemo­kraten, tillika hyresgäste­n i huset, Daniel Harc att rasa. Ett kritiskt inlägg han skrivit om lapparna har i skrivande stund 79 delningar på Facebook.

– Spontant känner jag att jag orkar inte ännu en fajt, efter att vi haft en strulig renovering och fick flytta tillbaka för ett år sen. Vi som valt att bo i hyresrätt vill bara ha lugn och ro och bo nu, är min känsla, säger han.

Ett försök till ombildning i fastighete­n gjordes för fem år sedan, men fick nej. Om det är samma personer som tagit initiative­t denna gång är oklart eftersom lapparna saknar avsändare.

– Jag har respekt för att vissa vill ombilda och andra inte. Problemet är de grönblå skickar signalen att de vill se ombildning­ar, vilket skapar den här situatione­n där grannar ställs mot varandra. Jag tycker att det är synd, säger Daniel Harc (S).

När tidningen talar med andra boende i huset är tonen försiktigt positiv. Två personer som inte vill vara med i tidningen med sitt namn säger att de är nyfikna och ska försöka gå på mötet.

Kritisk – mot kritik

Bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) har som representa­nt för det nya grönblå styret öppnat upp för ombildning­ar och ger tummen upp till initiative­t.

– Eventuella ombildning­ar ska ske på initiativ från de boende, till marknadsmä­ssiga priser och prövas från fall till fall. Vilka konkreta områden som är aktuella har staden inte tagit ställning till än, men jag ser mycket positivt på att det finns intresse från boende i ytterstade­n, säger han men framhåller att ingen ska tvingas till ombildning mot sin vilja.

Samtidigt är han kritisk till att politiker går ut med kritik på sina Facebook-sidor.

– Detta handlar om egna beslut som vuxna människor ska landa i själva. Utöver att Socialdemo­kraterna motsätter sig att människor ska ha denna möjlighet, har jag noterat att lokalt aktiva i S ska lägga sin tid på att ”stoppa ombildning­ar” för sina egna grannar. Samtidigt är ombildning­ar i ytterstad något som Socialdemo­kraterna är positiva i andra städer, exempelvis Göteborg, säger Dennis Wedin (M).

Vi som valt att bo i hyresrätt vill bara ha lugn och ro och bo nu.

Kommunal fastighet

Den aktuella fastighete­n ägs av det kommunala fastighets­bolaget Familjebos­täder. Huruvida en ombildning där skulle gå igenom om en majoritet av de boende skulle vilja det är oklart, enligt Dennis Wedin.

– Det får vi återkomma till om det skulle komma in en ansökan. Beslutet tas från fall till fall, och mycket handlar om huruvida allmännytt­an är dominerand­e i området, säger han.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? INTRESSE. I det här hyreshuset i Farsta hålls det inom kort ett öppet möte om ombildning till bostadsrät­ter.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL INTRESSE. I det här hyreshuset i Farsta hålls det inom kort ett öppet möte om ombildning till bostadsrät­ter.
 ??  ?? UPPRÖRD. Den i Farsta lokalt aktive socialdemo­kraten Daniel Harc (S) rasar mot ombildning­sinitiativ­et i hans hyreshus.
UPPRÖRD. Den i Farsta lokalt aktive socialdemo­kraten Daniel Harc (S) rasar mot ombildning­sinitiativ­et i hans hyreshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden