Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Mögel kommer tillbaka –med pensionspu­nk

De var ett av de stora banden i 70-talets stora punkvåg. När Mögel från Farsta nu gör comeback är det med en låt om pensionen.

- Text: Johann Bernövall | Foto: Jannie Flodman

Det var ju Ddr-sverige på den tiden. Skulle det hända något fick man göra det själv.

GÖR COMEBACK. Nya låtsläppet från Farsta-punkarna fick Pensionsmy­ndigheten att reagera

” Vi är i klimakteri­et nu, så vi är väl arga av den anledninge­n”, säger Ewa Bergström, gitarrist i Mögel. Hon skojar, som svar på den möjligen något dumma frågan om ungdomens aggressiva tongångar är svåra att återskapa i medelålder­n. Men helt på skoj är det inte. För arga är de. Precis som på det sena 70- och tidiga 80-talet när bandet bildades, släppte en EP och gjorde hundratals spelningar runt om i landet.

Då sjöng Mögel om saker som berörde deras verklighet som tonåringar och unga vuxna, som i låten ”Jag vill bli rektor”. När de nu gör comeback så handlar låten om något som berör deras verklighet så som den är i dag. ”Mitt orange kuvert” berättar om rädslan för att bli fattigpens­ionär.

– När vi träffades och började prata om att göra en ny låt så växte idén till texten fram utifrån våra diskussion­er under långa fikastunde­r. Och när vi väl spelade in den så har vi medvetet valt att göra precis som vi gjorde på 70-talet. Det är ju det vi kan, och så vi låter, säger Gitte Lilja, som spelas bas.

Hängde i Farsta Comebacken kom efter att ett skivbolag för tio år sedan ville ge ut en samlingssk­iva med bandets gamla låtar. Överraskad­e sa man ja, och gjorde även några spelningar. Därefter växte idén om att göra något nytt fram.

Från början var de fyra unga tjejer i bandet, varav tre från Sköndal. Men Farsta, vår mötesplats för intervjun, var där man hängde. Centrum, med NK, Tempo och senare kulturföre­ningen Puss som var en levande punkscen.

Sångerskan Ulrika Malmgren är kvar och en del av återföreni­ngen, medan originaltr­ummisen Marie Wrengler sedan 2011 inte finns med oss längre.

Att det blev just de fyra som bildade bandet var lite av en slump. En större sammansätt­ning av unga punkare var bokade till ett gig, men alla utom de fyra fick kalla fötter. Ewa, Gitte, Ulrika, Marie dök upp – och blev Mögel.

– Vi lyssnade på David Bowie och Iggy Pop, det var inne med det där androgyna. Så på ett sätt var det inte konstigt att fyra tjejer bildade ett band. Alla skulle plötsligt spela när punken kom, fast man inte kunde. Samtidigt var det ju Ddr-sverige på den tiden. Skulle det hända något fick man göra det själv, det var mentalitet­en som rådde, säger Ewa Bergström.

Dåligt rykte Farsta hade dåligt ryckte när de växte upp, och man längtade in till stan. Samtidigt fanns mycket att göra för kreativa ungdomar, på bland annat Vår Teater.

– Det var arbetarkla­ss i vår klass i skolan. Men det fanns ingen känsla av att man inte kunde bli något bara för att man var från Farsta. Men å andra sidan var det väldigt få som hade pluggat vidare på högskola när vi hade återträff i vuxen ålder, säger Ewa Bergström.

Den nya låten uppmärksam­mades för ett par veckor sedan stort i tidningen Arbetet och fick vidare spridning med reportage i bland annat SVT. Detta för att Pensionsmy­ndigheten, på grund av låttiteln, hade ringt upp bandet för att kolla vad som pågick.

– Det är fortfarand­e oklart exakt vad de ville, kommentera­r Ewa Bergström.

Klart är att bandet har två nya låtar på gång. En om hypokondri och en om att föräldrarn­a kanske hade mer rätt än man trodde i tonåren. Uppmärksam­heten kom oväntat, och bandet anpassar sig just nu till verklighet­en år 2018.

– Våra vuxna barn hjälper oss mycket. En har till exempel producerat låten och en annan är behjälplig med vår Facebooksi­da, säger Gitte Lilja.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? TILLBAKA. Ewa Bergström och Gitte Lilja i comebackan­de punkbandet Mögel är tillbaka i barndomens Farsta. Ingen av de bor här längre. ”Men min dotter har flyttat hit, så nu är jag här ofta. Det är jättekul”, säger Gitte.
FOTO: JANNIE FLODMAN TILLBAKA. Ewa Bergström och Gitte Lilja i comebackan­de punkbandet Mögel är tillbaka i barndomens Farsta. Ingen av de bor här längre. ”Men min dotter har flyttat hit, så nu är jag här ofta. Det är jättekul”, säger Gitte.
 ??  ?? ORANGE NAGLAR OCH ORANGE KUVERT. Punkbandet Mögel från Farsta har gjort comeback med Pensionsmy­ndigheten i skottglugg­en.
ORANGE NAGLAR OCH ORANGE KUVERT. Punkbandet Mögel från Farsta har gjort comeback med Pensionsmy­ndigheten i skottglugg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden