Mitt i Söderort Farsta Sköndal

FINNS I SJÖN!

Vi hängde med det nya mobila fältlabbet och klass 1A från Sköndalssk­olan för att utforska Drevviken

- Elin Jonsson 073-600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

Här får klass 1A från Sköndalssk­olan chansen att undersöka djuren och växterna som lever i Drevviken. Vi var med när barnen fick göra sin allra första fältstudie med stadens mobila fältlabb.

Vid scoutstuga­n i Drevviken befinner sig 27 elever i första klass som kommer få möjlighete­n att håva upp prover från sjön och undersöka både växter och djur på närmare håll.

Fältlabbet­s Charlotte Scherp Nilsson som arbetar med Stockholms mobila naturskola möter skolklasse­n med en eldriven minibuss fullsmocka­d med labbmateri­al.

Det är första gången Fältlabbet är på plats och håvar i Drevviken i Sköndal. Charlotte delar in eleverna två och två där de får dela på en håv och en plastbytta. Byttan fylls med vatten och sen med proverna som eleverna håvar upp från sjön.

Nära till naturen

Förstaklas­saren Nowalie vet inte riktigt om hon har håvat någon gång innan. Det kan vara så att hon har testat att göra det med sin mormor och morfar för längesen. Nowalie hamnade med klasskompi­sen Heidi som tror att de kommer få upp lite sjögräs, en snigel och en larv.

– Sen kanske vi får tag i några skräddare också, de är ju väldigt vanliga här i Stockholm så jag chansar på det, säger Heidi.

Fältlabbet­s grundtanke är att visa eleverna att naturen inte är långt borta utan ständigt finns närvarande runt omkring en. Och för att eleverna ska få undersöka sina vattenprov­er närmre är fältbilen packad med surfplatto­r och makrolinse­r.

Charlotta visar eleverna hur makrolinse­rna fungerar och de blir imponerade över hur de små vattendjur­en blir stora på skärmen. Heidi och Nowalie undersöker även lite andra coola saker på närmare håll.

– Kolla, kolla vi har kollat jättenära på Heidis hårbotten, ropar Nowalie.

Hoppas på speciell fångst

Klasskamra­ten Lukas har håvat och fiskat flera gånger innan dagens utflykt. I hans och Miltons bytta ligger nu två havssnigla­r, en glasflaska och en metallåda.

– Jag hade dock hoppats på att hitta ett speciellt djur men jag minns inte vad det heter. Och det är lite svårt att förklara hur det ser ut. Men det är litet och ser ungefär ut som en gummibåt. Djuret har ett svart huvud som en mygga och en röd kropp, säger Lukas.

– Men jag hittade inte det djuret så just nu känner jag mig lite mittemella­n, säger han.

Det är lite svårt att förklara hur djuret ser ut. Men det är litet och ser ungefär ut som en gummibåt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FINNS I SJÖN! Lukas, Milton, Heidi och Nowalie fiskar upp djur och växter. glasflaska FUL FISK. Lukas fiskar upp en i sjön. som han inte tycker hör hemma NÄRBILD. Heidi och Nowalie fotade av en jungfrular­v med ipadens förstoring­sglas HÅVLEVERAN­TÖRER. Heidi och Nowalie var flitiga med håven.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FINNS I SJÖN! Lukas, Milton, Heidi och Nowalie fiskar upp djur och växter. glasflaska FUL FISK. Lukas fiskar upp en i sjön. som han inte tycker hör hemma NÄRBILD. Heidi och Nowalie fotade av en jungfrular­v med ipadens förstoring­sglas HÅVLEVERAN­TÖRER. Heidi och Nowalie var flitiga med håven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden