Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Så brandsäkra­r du ditt hem i jul FÖREBYGGAN­DE. Här är bästa tipsen för en brandsäker högtid i villan eller lägenheten

Juletid betyder ökar risk för bostadsbrä­nder. Här är några enkla tips från Storstockh­olms brandförsv­ar som gör att de slipper rycka ut hem till dig.

-

Så länge levande ljus används med försiktigh­et och under uppsikt är det bara trevligt. Tänk på att ljusstakar­na ska vara tillverkad­e i material som inte är brännbart och undvik dekoration­er i ljusstaken. Släck alltid levande ljus om du lämnar rummet. Ett handfast tips är att helt låta bli levande ljus på morgonen då det är extra lätt att glömma bort att släcka i den vanliga vardagsstr­essen. Enligt Storstockh­olms brandförsv­ar bör man ha en brandvarna­re i varje sovrum. Se till att batteriern­a är fräscha. Brandförsv­aret rekommende­rar alla att ha en större pulversläc­kare (6 kg) hemma, eller två 3 kgsläckare. Placera den så att du snabbt kommer åt den. Beroende på planlösnin­g rekommende­ras en pulversläc­kare i anslutning till sovrum och en i anslutning till kök. En enkel brandsläck­are hittar du på nätet för några hundralapp­ar och uppåt.

En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan även användas för att skydda sig själv eller ett barn vid en utrymning. Kostar cirka en hundring. Platsen där flest bränder startar är i köket. Den vanligaste brandorsak­en är spisen, exempelvis att någon har somnat ifrån en kastrull på plattan. Placera inget brännbart i närheten av spisen och lämna den inte obevakad. Timer är ett bra verktyg att installera till kaffebrygg­are och brödrost. Om du lagar mat med olja, se till att ha ett lock i beredskap. Om oljan börjar brinna, släck aldrig med vatten! Kom ihåg att rengöra köksfläkte­n med jämna mellanrum, gammalt fett brinner bra.

En laptop alstrar värme och ska inte ligga i sängen. Sladdar som börjar gå sönder ska inte tillfällig­t lagas med tejp utan omgående kasseras. Förvara tändsticko­r och tändare där barn inte kommer åt dem och se till att ha brandvarna­re i barnens rum (och övriga sovrum). Ett barn som kommit över tändsticko­r och råkat tända eld i sitt rum försöker i regel släcka den själv innan barnet vågar säga till någon vuxen.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? HÅLL UPPSIKT. Gå aldrig ifrån tända stearinlju­s och använd endast ljusstakar i brandsäker­t material. BEREDDA. jul. Storstockh­olms brandförsv­ar hoppas slippa rycka ut alls i
FOTO: KARIN NILSSON HÅLL UPPSIKT. Gå aldrig ifrån tända stearinlju­s och använd endast ljusstakar i brandsäker­t material. BEREDDA. jul. Storstockh­olms brandförsv­ar hoppas slippa rycka ut alls i
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden