Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Hjälp butikerna att minska matsvinnet

-

Var femte matkasse hamnar i soporna och under julen väntas handeln slå nya rekord. Nu jobbar många matbutiker hårt för att minska matsvinnet – och hoppas på din hjälp.

Drygt 3 300 spänn per person. Det förväntas vi lägga bara på mat i december, enligt Svensk Handel. Men med nya rekord för livsmedels­butikerna är risken också överhängan­de att matsvinnet hänger på.

Många matbutiker i Stockholm jobbar numera hårt för att minska detta. Ica Kvantum Liljeholme­n är en av butikerna som vill gå i bräschen.

Jesper Annell, sortiments­utveckling­sansvarig i butiken, säger att de, tillsamman­s med sina kunder, räddat 49 ton mat från att bara kastas det senaste 1,5 året genom en lång rad åtgärder.

Utbudet följs noga för att minska överinköp, varor med kort datum prissänks. Juicer på kantstött frukt och grönt görs i butiken och ”fula” frukter säljs även i särskilda, prissänkta miljöpåsar. Och det egna köket lagar mat på råvaror som är på väg att gå ut.

Många klimatorol­iga Via appen Karma säljs även färdigmat med kort datum något butiken var bland de första att testa. Butiken samarbetar även med ideella organisati­onen Food2chang­e där matkassar skänks till ekonomiskt utsatta familjer.

– Vi är många i butiken som är oroliga för klimatet och vill vara en del av lös- ningen. Att var femte matkasse slängs gör mig upprörd. Samtidigt måste det vara lätt att göra rätt, att ändra sina vanor. Det jobbar vi mycket med, säger Jesper Annell.

”Vi måste inspirera” Men hela arbetet med att minska matsvinnet bygger också på att kunderna är med på tåget. Via sociala medier försöker butiken sprida ordet om sitt arbete och i butiken sitter små skyltar kring arbetet med matsvinn.

– Vi vill inspirera våra kunder att göra det hemma också. Att tänka till om man kan göra något annat av exempelvis en frukt som är ”ful” eller av det man har i kylskåpet, säger Jesper Annell.

De är inte ensamma om att lägga mer krut på mats- vinnet. När vi ställer frågan brett till flera stora butiker i Stockholm lyfts flera olika exempel.

Hajpade Paradiset satsar bland annat på egna köket och egen öl på återvunnet bröd. Dessutom har de ett nytt samarbete med leverantör­er för att hjälpa till att kränga felaktiga produkter eller varor med kort datum kallat ”Först till kvarn”.

På Lidl har man beslutat att alla butiker ska ha startat samarbeten med hjälporgan­isationer till 2025. I fyra butiker – Spånga, Ekerö, Flemingsbe­rg och Enskede – ska man också testa lådor med ätbar ”ful” frukt och grönt samt ”superkort datum” med varor som prissänks med upp till 90 procent.

 ??  ?? Lily-josephine Weckman: ”Jag planerar alltid vad vi ska laga, gör matlådor, och ser till att handla närproduce­rat.”
Lily-josephine Weckman: ”Jag planerar alltid vad vi ska laga, gör matlådor, och ser till att handla närproduce­rat.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden