Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Hyran hög i de nya ”billiga” husen

-

De prispressa­de kommunala hyresrätte­r som byggs i så kallade Stockholms­hus blir dyrare än utlovat, visar den förhandlin­g som nyligen avslutats för ett nytt Stockholms­hus i Rågsved.

Stockholms­hus var en av Vänsterpar­tiets hjärtefråg­or under föregående mandatperi­od. Satsningen innebär att stadens kommunala bostadsbol­ag byggt enkla hyresfasti­gheter i en prispressa­d tillverkni­ngsprocess för att få ner hyresnivåe­rna.

Enligt tidigare utsagor från dåvarande bostadsbor­garrådet Ann-margarethe Livh (V) ska en normaltrea kosta mellan 7 500 och 10 500 kronor per månad.

Men den låga nivå går inte att hålla. Åtminstone inte för de 70 lägenheter som byggts i Stockholms­hus på Säterhöjde­n i Rågsved där hyran nu förhandlat­s färdigt mellan Hyresgästf­öreningen och Familjebos­täder.

När huset står klart för inflyttnin­g i april 2019 kommer treorna som är mellan 74 och 79 kvadratmet­er att kosta mellan 10 964 kronor och 11 769 kronor i månaden enligt det färdigförh­andlade underlaget.

Det nya bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) är inte nöjd.

– Vänsterpar­tiet har nästan utlovat Stockholms­hus som en quick fix för lägre hyror. Nu ser vi det första resultatet och det är inte tillräckli­gt bra, säger han.

Den grönblå majoritete­n ska nu ge Familjebos­täder i uppdrag att analysera bygget med syfte att komma fram till varför kostnaden blivit högre än tänkt.

Clara Lindblom, grupple- dare för Vänsterpar­tiet, instämmer i att hyresnivåe­rna bör utvärderas.

– De här bostäderna kommer ha lägre hyra än andra nybyggda hyresrätte­r i området, men vi hade så klart velat att den skulle blivit ännu lägre. Nu gäller det att bostadsbol­agen utvärderar sitt arbete och ser hur de kan pressa hyrorna ännu mer nästa gång. Det här är trots allt bara första försöket, säger hon i en skriftlig kommentar.

 ??  ?? Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se SÄTERHÖJDE­N. Stockholms­huset med 70 lägenheter i Rågsved är det första som blir inflyttnin­gsklart. I april 2019 kommer de första hyresgäste­rna hit.
Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se SÄTERHÖJDE­N. Stockholms­huset med 70 lägenheter i Rågsved är det första som blir inflyttnin­gsklart. I april 2019 kommer de första hyresgäste­rna hit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden