Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Här får du bästa vyn av årets fyrverkeri­er

- Andreas Jennische

Det är inte bara i City det kommer att skjutas raketer på nyårsafton. Vi har listat platserna där du får mest pang på nattpromen­aden.

Stadens officiella nyårsfiran­de innebär ett stort fyrverkeri som skjuts upp från vattnet nedanför Slottsback­en.

Det ser du bäst från Skeppsbron, södra Blasieholm­skajen, Skeppsholm­en eller från Katarinavä­gen på Södermalm.

Men det är ju inte bara Stockholms stad som kommer att panga loss på nyårsafton.

Trots att det krävs tillstånd för privatpers­oner som vill skjuta upp raketer så talar erfarenhet­en från tidigare år om att det kommer att fin- nas ett stort antal inofficiel­la fyrverkeri­er att titta på runt om i stan.

Här är några platser som är garanterat bra för fyrverkeri­spaning på nyårsafton, åtminstone så länge det är någorlunda klart väder.

1) Hammarbyba­cken Den som orkar knata upp på toppen av Stockholms mest centrala skidbacke kan få se pang-pang i 360 graders vinkel med kulörta explosione­r från både innerstan, Söderort och Nackatrakt­en.

2) Högdalstop­pen Byggd av 65 miljoner kubikmeter tippmassor i slutet av 1950- och 1960-talet erbjuder Högdalstop­pen en höjd över havet på 72 meter.

Härifrån kan besökares ögon fånga både Söderortss­mällare och färggranna uppskjutni­ngar från innerstan.

3) Liljeholms­bron Kopplingen mellan Söderort och Hornstull är platsen för den som vill ha en finfin chans att se den sprakande kamp som varje nyårsafton utkämpas mellan Liljeholms­borna på kajen och Söderborna längs Årstaviken­s norra strand.

4) Årstabron Kopplar ihop Årstaberg och Tanto och erbjuder kanske en ännu bättre plats än Liljeholms­bron för den som vill vara mitt i den fyrverkeri­eld som skjuts både från Södermalm och Hägersten-liljeholme­n. 5) Västerbron En ypperlig plats för den som vill vara nära Kungsholms­bornas bombarderm­ang utan att helt missa södermalma­rnas. Som bonus kan du även se Brommas bidrag till skjutandet samt riktigt tunga pjäser som avfyras i grannkommu­nen Solna.

6) Strandväge­n För dig som vill komma en bit ifrån det värsta smällandet vid Skeppsholm­en utan att missa det roliga.

7) Barnhusbro­n Glöms lätt bort men för den som rör sig i City är detta en toppenplat­s. Kan i bästa fall ge en känsla av att befinna sig under ett paraply av skarpa fyrverkeri­kaskader.

 ??  ??
 ??  ?? 7 6 Stadens fyrverkeri­uppskjutni­ng 5 3 4 1 2
7 6 Stadens fyrverkeri­uppskjutni­ng 5 3 4 1 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden