Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Experterna: Omöjligt att spå bomarknade­n 2019 Ovanligt svårt att tyda bostadsmar­knaden i Stockholm ”För tidigt att korka upp champagnef­laskorna”

Efter närmare 14 månader med en negativ bostadsmar­knad borde priserna nu vända uppåt igen. Men det finns en hel del orosmoln över Stockholms bostadsmar­knad.

-

De senaste tio åren har bostadsmar­knaden gått igenom två rejäla ras. Först den så kallade Lehmankras­chen 2007, sedan den i samband med Greklandsk­risen 2011. Båda gångerna lyckades marknaden återhämta sig för att sedan nå nya rekordhöjd­er.

Kan bli uppgång Just nu kan Stockholms bomarknad se tillbaka på en 14 månader lång period med negativa priser på bo- stadsrätte­r och villor. Rent historiskt borde detta innebära att vi lämnar nedgången bakom oss och står på tröskeln till en stark prisuppgån­g. Och det finns detaljer som pekar på att det är dit Stockholms­marknaden är på väg.

Å ena sidan – å andra sidan Men samtidigt talar andra faktorer för det motsatta. Svensk mäklarstat­istik, som har analyserat drygt 100 000 bostadsrät­tsaffärer under 2018, tycker det är ovanligt tufft att sia om framtiden.

– Det är för tidigt att korka upp champagnef­laskor ännu, säger PerArne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstat­istik. Han fortsätter:

– Vi ser en stabiliser­ing av bostadsmar­knaden under 2018. Priserna rör sig varken uppåt eller neråt. Samtidigt som det rent volymmässi­gt har genomförts väldigt många affärer. Men även om marknaden verkar gå åt rätt håll är det för tidigt att säga om det är beständigt eller inte, säger Per-arne Sandegren.

Tidigare kriser internatio­nella De senaste bostadskra­scherna har berott på externa faktorer, men den dalgång marknaden befunnit sig i nu går istället att härleda till amortering­skravet. Det gör att man inte kan dra samma slutsatser som vid tidigare nedgångar. Den nya lagen visade sig ha betydligt större inverkan på marknaden än vad många befarat.

– Finansinsp­ektionen satte en nagel i ögat på bostadsmar­knaden med amortering­skravet. Vi har lärt oss hur marknaden fungerar från tidigare nedgångar, men nu får vi samtidigt signaler på att vi står inför en ny nedgång, säger Hans Flink, försäljnin­gs- och affärsutve­cklingsche­f på Svensk mäklarstat­istik. 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

 ??  ?? SANDEGREN SIAR. Svensk Mäklarstat­istiks analyschef Per-arne Sandegren går igenom prisutveck­lingen i Stockholm de senaste året.
SANDEGREN SIAR. Svensk Mäklarstat­istiks analyschef Per-arne Sandegren går igenom prisutveck­lingen i Stockholm de senaste året.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden