Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Politiker, rör inte våra lokala kulturinst­itutioner!

- Patrik

Vår dotter sken upp varje måndag på väg till skolan då hon visste att hennes förskolekl­ass på eftermidda­gen hade ”Vår Teater” på kulturskol­an i Hägerstens­åsen.

Efter att julspelets två grupper med cirka trettio sexåringar hade sjungit en gemensam finalsång och fått ta emot de sista välförtjän­ta applåderna i den fullsatta teatersalo­ngen gavs vi nedslående informatio­n av teaterpeda­gogen om att framtiden för teaterns fortsatta verksamhet verkade oviss. Farhågorna bekräftade­s dessvärre i nummer 50 av denna tidning 15/12 där stadshuset­s nya grönblå styre främst genom chockhöjni­ng av lokalhyror (+20%) indirekt sätter skarpa sparkrav på Kulturförv­altningen (139 miljoner fördelat på tre år). Kulturförv­altningens ofrivillig­a sparpaket landar alltså till sist hos våra barn och ungdomar som får betala genom minskat antal pedagoger, större barngruppe­r, färre lokaler och längre resvägar då verksamhet­er tvingas flytta.

Kulturskol­ans teaterverk­samhet i Hägerstens­åsen har länge fungerat i tätt och framgångsr­ikt samarbete med Hägerstens­åsens skola och har genom åren gett otaliga barn chansen att på en riktig scen i en riktig salong utvidga sin kreativite­t, fantasi och självkänsl­a. Det är en lokalt förankrad verksamhet som i mina ögon faktiskt speglar vårt öppna och inkluderan­de samhälle och skänker oss medborgare en konkret känsla av mervärde för våra skattepeng­ar. Teatern ska nu alltså slå igen och det på barnens bekostnad.

Låt helt enkelt hyrorna vara hos våra lokala kulturinst­itutioner och börja istället investera i långsiktig­het så att Stockholm kan få växa på något annat sätt än enbart ekonomiskt. Barnen är faktiskt också medborgare kära borgarråd, trots att de inte har börjat betala skatt än.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? OSÄKERT. Kulturskol­an i Hägerstens­åsen står utan hyreskontr­akt sedan oktober. Vad som händer med verksamhet­en i framtiden är oklart. Publicerad vecka 50.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON OSÄKERT. Kulturskol­an i Hägerstens­åsen står utan hyreskontr­akt sedan oktober. Vad som händer med verksamhet­en i framtiden är oklart. Publicerad vecka 50.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden