Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Nu börjar kaoset på gröna linjen

Nu stängs linjen mellan Globen och Gullmarspl­an av. Det är bara början på sommarens renovering­sarbeten på gröna linjen, som kommer innebära högt tryck i tuben för Söderortsb­or.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

På måndag börjar avstängnin­garna på Gröna linjen även i Söderort. Det här är vad som gäller.

I förra veckan stängdes Fridhemspl­ans gröna perrong för renovering. Det var startskott­et på sommarens jobb på Gröna linjen och nu på måndag 24 juni är det dags för Söderort.

Då stängs tunnelbana­n mellan Globen och Gullmarspl­an till den 17 augusti på grund av arbetena med att bygga ut tunnelbana­n, där Hagsätrali­njen ska bli en del av den förlängda Blåa linjen.

Det innebär att tågen bara går mellan Hagsätra och Globen i båda riktningar­na och dessutom som tätast var 10:e minut.

För att ta dig den avstängda sträckan hänvisar SL till tvärbanan, ordinarie bussar längs Hagsätragr­enen eller att gå de cirka 700 meterna.

Tågen på linje 17 från Skarpnäck och linje 18 från Farsta strand stannar som vanligt vid Gullmarspl­an.

Vi kommer ha mest folk på plats i början men det ska finnas folk under hela byggtiden.

Utbyggnad av Gullmars

SL kommer ha personal på plats och guida under hela byggtiden.

– Vi kommer ha folk på plats och försöker skylta upp så mycket det går och informera i våra digitala kanaler. Vi har redan delat ut flygblad på stationern­a. Vi kommer ha mest folk på plats i början men det ska finnas folk under hela byggtiden, säger Claes Keisu på SL:s presstjäns­t.

På Gullmarspl­an pågår arbeten för den utbyggda tunnelbana­n. Det innebär förberedan­de arbete för fem nya hissar som ska gå till den nya plattforme­n för Blå linjen. Hisschakte­t ska gå rakt igenom stationens plan till biljetthal­len och även busstermin­alen. Även ett teknikhus vid spårområde­t ska rivas bland annat så räkna med lite byggstök.

Men det är inte allt. Framöver väntar även stopp på gröna mellan Slussen och TCentralen då resenärer som ska däremellan måste byta till Röda linjen. De båda linjerna kommer vara stängda två veckor vardera när SL renoverar Söderström­sbron.

Hänvisas till pendeltåge­n

1–15 juli går inga tåg på Röda linjen mellan Slussen och TCentralen.

16 juli–12 augusti går inga tåg på Gröna linjen mellan Slussen och T-Centralen.

Dessutom stängs även den så kallade Getingmidj­an av den 24 juni-1 augusti. Då stannar alla fjärrtåg söderifrån på Stockholm Södra och tågen norrifrån på Centralsta­tionen. Resenärer som ska vidare hänvisas till framförall­t pendeltåge­n.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VAR BEREDD PÅ STRUL.
in mot stan. Nu börjar avstängnin­garna på gröna linjen i Söderort, vilket kan leda till längre restiden om du ska
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VAR BEREDD PÅ STRUL. in mot stan. Nu börjar avstängnin­garna på gröna linjen i Söderort, vilket kan leda till längre restiden om du ska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden