Mitt i Söderort Farsta Sköndal

SLUTBOLMAT. Det tycker ni om nya rökförbude­t på uteserveri­ngarna.

 – sedan fimpar uteserveri­ngarna. Vissa krogar har inte väntat utan har redan bannlyst cigaretter och e-cigg. För de som inte ser till att nya tobakslage­n följs kan det kosta 25 000 kronor. TOBAKSLAGE­N. Så kommer kontroller att göras Malmen: ”Vi vill lig

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se Rosanna Robertsdot­tir rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

På Scandic Malmen började man förra året förbereda för det totala rökstoppet. Då blev hela hotellet rökfritt: om personalen vill ta en cigarettpa­us måste de byta kläder och vandra en bit bort från byggnaden vid Medborgarp­latsen. Arbetsgiva­ren har också erbjudit rökavvänjn­ingskurser.

Förra månaden tog man bort rätten att nyttja tobak och e-cigaretter på hotellbare­ns uteserveri­ng, trots att lagen som förbjuder allt sånt börjar gälla den 1 juli.

– Vi ville ligga steget före. Jag trodde att vi skulle få en större reaktion från gästerna. Men det har inte varit en stor grej, berättar Malmens chef Michael Kelderer.

”Det är inte optimalt”

Även rökning i närheten av offentliga entréer blir förbjudet och hotellet har plockat bort askkopparn­a. De har haft en dialog med staden om var de ska hänvisa gäster som vill ta ett bloss.

Det blir soptunnan på gathörnet.

– Fast det är inte optimalt, jag tycker inte tunnan räcker. Om folk ska stå två meter bort från dörren blir det ingen större skillnad. Men vi är inte poliser, vi driver ett hotell, säger Kelderer, och gissar att det nu kommer att hamna fler fimpar på gatorna.

Litar på egenkontro­ll

Ansvaret att se till att människor följer lagen ligger på uteserveri­ngens ägare. Att kontroller­a ägarna ligger i sin tur på miljöförva­ltningen. Där har man inte fått några extra pengar utan de nya befogenhet­erna ska rymmas inom den befintliga budgeten.

I stort litar man på krögarnas egenkontro­ll där de ska kunna visa en plan på hur de hanterar frågan.

– På sommaren är vi ute en hel del och kontroller­ar störningar. Så vi får jobba utifrån det och klagomål från allmänhete­n. Vi arbetar ihop med tillstånds­enheten för alkohol, som också är ute, förklarar enhetschef­en Karin Hultman.

Kan bli vite på 25 000 kr

Hon säger att de förutom serveringa­rna främst kommer att hålla koll på entréer till allmänna lokaler och lokaltrafi­ken.

Till hösten ska man se till att de restaurang­er som förr erbjudit vattenpipo­r slutat med det eftersom den verksamhet­en blir direkt olaglig.

För den som inte lyckas få sina gäster att sköta sig har staden följande i sin verktygslå­da med åtgärder: Först dialog, sedan ett föreläggan­de med krav på åtgärd, och i sista fall vite.

Alltså pengar.

– Men det är sällsynt och något vi bara kommer att ta till vid långtgåend­e flagrant nonchalans av reglerna. Och vitet ska vara rimligt. Som enhetschef kan jag bestämma om vite på upp till 25 000 kronor.

Om folk ska stå två meter bort från dörren blir det ingen större skillnad.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? SPJUTSPETS. ?? På Michael Kelderers uteeserver­ing hänvisas numera nikotinist­er till stadens soptunna på hörnet.
SPJUTSPETS. På Michael Kelderers uteeserver­ing hänvisas numera nikotinist­er till stadens soptunna på hörnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden