Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Stan tvingas skylta om 350 gator – igen

Trafikborg­arrådets stora missnöje: ”Bakåtsträv­ande”

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Efter ett nytt beslut från länsstyrel­sen kan staden tvingas skylta om 350 gator på nytt.

De senaste åren har Stockholms skyltat om på drygt 350 platser i staden för att tillåta dubbelrikt­ad cykling där det annars är enkelrikta­t för motorfordo­n.

Men skyltninge­n överklagad­es i början av året av en privatpers­on. Nu ger länsstyrel­sen denne rätt och upphäver stadens skyltning på samtliga gator.

I beslutet hänvisas bland annat till tidigare kritik från polisen kring den nya skyltninge­n. Enligt polisen tummar staden på trafiksäke­rheten med skyltninge­n och varnar för olyckor. Länsstyrel­sen är även kritisk till att skyltninge­n gör att begreppet enkelrikta­t blir otydligt.

– Det är dumt och väldigt olyckligt. Man gör konstiga principtol­kningar när det här är ett av de smartaste sätten att utveckla städerna för cykling samtidigt som bilarna inte kolliderar, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Staden ska överklaga

Staden ska nu överklaga till transports­tyrelsen. Skyltarna kommer att hänga kvar tills vidare, men risken är stor att de sedan måste plockas ned.

– Transports­tyrelsen har en förmåga att vara bakåtsträv­ande. De hänvisar ofta till Wien-konvention­en där det står hur trafikmärk­en ska regleras i Europa, där tilläggssk­ylten inte finns med. Men jag vill hävda att stora delar av Europa, som Wien vilket är extra komiskt, använder den här lösningen, säger Daniel Helldén.

’’Används i Europa’’

Att polisen hänvisar till oro för olyckor med skyltninge­n ger han inte mycket för.

– Det förstår jag överhuvudt­aget inte. Det vore spännande att se dem göra studiebesö­k i Europa där den här skyltninge­n används för att se hur det fungerar där.

Även om skyltarna plockas

Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) kallar Länsstyrel­sens agerande både ’’dumt och olyckligt’’.

Man gör konstiga principtol­kningar.

bort kommer inte själva regeln, med dubbelrikt­ad cykling på gator där bilar bara får köra i en riktning, försvinna. Då väntar troligen ny omskyltnin­g, till den tidigare ”motortrafi­k förbjuden”. Hittills har omskyltnin­gen kostat 2,5 miljoner kronor.

– Det vore otroligt olyckligt. Bilisterna bryr sig inte om skylten trots att det är dem den handlar om. Vi blev av med den trafikosäk­ra situatione­n med vår skyltning. Skulle det här gå igenom kan man konstatera att trafiklags­tiftningen är gammalmodi­g och inte hängt med i förändring­arna på trafikområ­det. Det får vi skicka vidare till regeringen, säger Helldén.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GÄLLER EJ?
FOTO: MOSTPHOTOS GÄLLER EJ?
 ??  ?? SLÅR TILLBAKA.
SLÅR TILLBAKA.
 ??  ?? Skyltarna som trafikkont­oret har satt upp på 350 gator i Stockholm kan tvingas plockas ner igen.
Skyltarna som trafikkont­oret har satt upp på 350 gator i Stockholm kan tvingas plockas ner igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden