Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Så lärde man slynglar bättre hyfs förr

- Alf, Söderort

Ouppfostra­d ungdom är

intet nytt. Jag rattade buss i Stockholms innerstad på 70-talet. En av förarna var Elaka Stickan. Man brukade säga att han var född elak och hade blivit värre med åren. På 60-talet, med vänstertra­fik, körde Stickan på Östermalm när en slyngel i 11-årsåldern, långsamt och nonchalant, äntrade bussen. Uppförande­t skvallrade om mycket pengar och inget hyfs. Han lade en hopknyckla­d femkronors­sedel, och förväntade sig en biljett, på 65 öre. Kanske trodde grabben att pappan ägde bussbolage­t, för han uppförde sig så.

”Snorhyvel! Ta du hem dina sopor och kasta dem inte här” skrek Stickan och svepte iväg femman så den hamnade utanför bussen. Grabben hoppade ut och försökte rädda sedeln, men då smällde Stickan igen dörren och åkte. Det blev för grabben att vänta på nästa buss, halvtimman senare.

Berättelse­n spred sig snabbt och flera kände igen grabben. När fadern ringde till bolaget för att de skulle ge föraren en åthutning blev svaret att antingen skulle föräldrarn­a uppfostra ungen, eller så skulle förarna åka ifrån hållplatse­r. Tydligen blev det lugn och ro där uppe på Östermalm.

Skrynkliga slantar gav en åthutning när det begav sig, minns insändarsk­ribenten.

 ??  ?? INNAN SL-KORTET.
INNAN SL-KORTET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden