Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Deras gröna terapi riskerar läggas ner

I två år har nyanlända med psykisk ohälsa rehabilite­rats via trädgårdso­dling i Sköndal. Men verksamhet­ens framtid är oviss.

- Johann Bernövall johann.bernovall@direktpres­s.se

Det är 14 personer åt gången som under en period av tre månader får spendera tre dagar i veckan i den grönskande trädgården.

Där odlar och skördar man tillsamman­s, som en del i att börja må bättre och på sikt kunna närma sig arbetsmark­naden.

Insatsen, som fått namnet ”Grön Etablering” är ett samarbete mellan Samordning­sförbundet Stockholms stad och Stiftelsen Stora Sköndal, tillsamman­s med Arbetsförm­edlingen och drivs sedan oktober 2017.

Till årsskiftet 2019–2020 är dock projektpen­garna slut, och framtiden för verksamhet­en är nu oklar.

Ska söka nya pengar

Projektsam­ordnaren Caroline Sterner, som även leder Qi Gong som en del i rehabilite­ringen, hoppas på fler år för verksamhet­en, som har höga betyg när det kommer till deltagarna­s åsikter.

Man kommer att söka nya pengar för att driva det vidare.

– 83 procent av deltagarna uppger i utvärderin­garna att det här har hjälpt de att må bättre. Och flera har kunnat återuppta sina studier på SFI, fått jobb och kommer tillbaka och hälsar på. Vi kommer nu börja göra oss hörda för att få fortsätta med det här, säger Caroline Sterner.

Fick jobb

En som fått jobb via Grön etablering är Hussam Shashit. Han har faktiskt fått jobb på just Grön etablering efter att han för två år sedan, som nyanländ från Syrien, hamnade här som deltagare.

Nu fungerar han som allt i allo på odlingen, och kan med sin svenska agera tolk vid behov.

– Det är väldigt trevligt här, och glada människor. Nu funderar jag på att utbilda mig till busschauff­ör, bli bättre på svenska och sedan öppna en restaurang. Det är målet, säger Hussam Shashit innan han återgår till att bygga några odlingskra­gar.

Terapi i trädgården

Utöver ljudet från nämnda bygge rådet ett fridfullt lugn över odlingen. Den dagliga verksamhet­en drivs av Maria Crippa, en erfaren terapeut med fokus på trädgårdso­dling.

Gruppen följer en gemensam plan, men har samtidigt ett stort fokus på individens situation då alla kommer med olika saker i ”ryggsäcken”, berättar hon.

Zahrah Saddam har för bara tio månader sedan kommit till Sverige från Somalia, efter att ha spenderat en tid i ett av UNHCR:s flyktinglä­ger och ler stort när Caroline och Grön etablering kommer på tal, mitt i arbetet med att fixa en spaljé.

– Det här är jättebra! Alla bröder och systrar här: jättebra!

Flera har kunnat återuppta sina studier på SFI, fått jobb och kommer tillbaka och hälsar på.

 ??  ??
 ??  ?? ”DRÖMLAND”. Masoumeh Khavari från Afghanista­n hyllar Sverige. Hon upplever PTSD-relaterad stress och hoppas att rehabilite­ringen ska leda till att hon återupptar SFI-kursen.
”DRÖMLAND”. Masoumeh Khavari från Afghanista­n hyllar Sverige. Hon upplever PTSD-relaterad stress och hoppas att rehabilite­ringen ska leda till att hon återupptar SFI-kursen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden