Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Gratis tester – då kraschade appen.

RUSNING.

- Michael Toll Clarence Frenker

Från och med i måndags skulle stockholma­re få chansen att anmäla sig för gratis provtagnin­g av covid-19. Men appen för anmälan totalkrasc­hade första dagen.

I måndags, 15 juni klockan 09.00, skulle stockholma­re få chans att boka in sig för provtagnin­g mot covid-19. Testerna som erbjuds är både sådana som visar om man bär på smittan just nu, samt om man har varit smittad tidigare och då har bildat antikroppa­r mot covid-19.

– Vi bedömer att testerna för covid-19 faller inom smittskydd­slagen. Någon avgift kommer inte att utgå för någon patientgru­pp, sa finansregi­onråd Irene Svenonius (M) under en presskonfe­rens förra fredagen.

Men det tycks ha varit många som hängde på låset på måndagsmor­gonen. Appen ”Alltid öppet” levde inte upp till sitt namn och gick inte att logga in på.

– Det är väldigt många samtidigt som har velat ladda ned appen. Så det är det som har hänt vad jag förstår, sa Jessica Fremnell, pressansva­rig vid Stockholms läns sjukvårdso­mråde, SLSO.

Region Stockholm hade vid den här tidningens tryck inget besked kring när appen kan tänkas vara igång igen. Möjlighete­n till provtagnin­g har varit efterlängt­ad av många. Men nu får de som hoppats på att kunna testa sig vänta lite till.

– Vi kan se att behovet är jättestort och att det är efterlängt­at av Stockholms läns invånare. Det som hänt nu handlar om en teknikalit­et, sa Jessica Fremnell.

– Det är klart att vi i vår riskanalys har tagit med i beräkninge­n att det kommer vara ett hårt tryck. Men det har varit högre än väntat. Alla kommer däremot att få testa sig, men man får ha lite tålamod.

 ??  ??
 ??  ?? CORONABESK­ED.
Nu får alla stockholma­re coronatest­a sig – gratis. Så snart appen fungerar.
CORONABESK­ED. Nu får alla stockholma­re coronatest­a sig – gratis. Så snart appen fungerar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden