Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Leo lär Söderorts barn att slå tillbaka.

SJÄLVFÖRSV­AR.

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Precis som vaccin skyddar mot virus, kan man kalla det här att man bygger in ett vaccin mot våld.

Egenföreta­garen Leonard Axelsson var snabbt tvungen att ställa om när coronakris­en kapade hans försäljnin­g på hälften. Resultatet: Ett sommarläge­r där barn lär sig självförsv­ar.

I veckan samlades 15 barn i parken Eklunds hage i Sköndal med målet att gå därifrån med förmågan att försvara sig.

De är den första barngruppe­n ut i sommarlägr­et Fighting kids, som har startats av Sköndalspa­ret Leonard Axelsson och Emilia Fång.

Hade kunskap att förmedla

Idén föddes när coronakris­en slog till och Leonards it-bolag tappade hälften av försäljnin­gen. Med 30 års erfarenhet av kampsport, och bland annat en instruktör­sutbildnin­g i den israeliska kampformen krav maga, besatt han annan värdefull kunskap som han nu kunde passa på att lära ut.

– Varför inte kombinera faktumet att många är hemma i sommar med att jag har kunskap att förmedla i något jag tycker är angeläget och viktigt att barn lär sig? Samhället har blivit hårdare och råare, så det är viktigt för mig att mina egna barn lär sig att försvara sig – och så tror jag många föräldrar tänker, säger Leonard Axelsson.

Självförsv­ar för kvinnor

Kurserna går inte i första hand ut på att lära sig slåss, utan att försvara sig mot de olika typer av angrepp som kan förekomma i barnens vardag.

Till exempel lär sig barnen att ta sig loss ur grepp, att behålla lugnet i en hotfull situation och att avvärja slag och sparkar – men även att sätta in motattacke­r som ger effekt och skapar utrymme att komma undan situatione­n.

Leonard och Emilia förvånades över det stora intresset som Sköndalsbo­rna visades ha för det nya lägret. Ett 40-tal barn har än så länge anmält sig, och på grund av stor efterfråga­n har även en grupp för självförsv­ar för kvinnor startats som träffas varje söndag.

Kan det här växa till något mer än ett sommarläge­r?

– Ja, jag hoppas att det här blir starten på något. Kanske kan det bli en återkomman­de sommarverk­samhet, kanske helgläger under året och workshops för att våldsvacci­nera barnen.

Vad innebär det att våldsvacci­nera barn?

– Precis som vaccin skyddar mot virus, kan man kalla det här att man bygger in ett vaccin mot våld, så att man bättre kan klara en våldsam situation, psykiskt och fysiskt, om man skulle ha oturen att råka ut för den.

 ??  ?? RAK HÖGER.
10-åriga Alva levererar en kraftfullt slag. Esther, 9, håller mitsen.
RAK HÖGER. 10-åriga Alva levererar en kraftfullt slag. Esther, 9, håller mitsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden