Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Går trögt för stadens tilltänkta bad

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Staden har utvärderat möjlighete­n att öppna fyra nya officiella strandbad i Stockholm. Nu står det klart att endast ett av dem uppfyller kraven.

Stockholm har i dag 31 officiella badplatser som drivs i stadens regi. För tre år sedan sjösattes ett arbete med att försöka hitta ytterligar­e bad som skulle kunna tänkas få en officiell klassning.

Målet var, enligt miljöoch klimatborg­arrådet Katarina

Luhr (MP), att kunna öppna tio till och allmänhete­n, bland annat StockholmD­irekts läsare, fick då komma in med tips på platser de tyckte var lämpliga.

Det hela mynnade ut i fyra konkreta förslag som hade potential att kvala in på listan över stadens officiella strandbad: Herrängens brygga i Älvsjö, Årstaviken på Årstasidan, Årstaviken på Liljeholms­sidan samt Kolkajen i Norra Djurgårdss­taden.

Nu står det klart att det endast är ett av dem uppfyller kraven.

– Vid Herrängens brygga kan man göra ett bad, men det hänger helt och hållet på stadsdelen. Man måste i sådant fall göra provtagnin­gar i sommar, anlägga toaletter, bygga bänkar och sätta upp livbojar, säger Katarina Luhr.

Vid utvärderin­garna har bland annat vattenkval­iteten mätts två år i rad, vilket är ett krav vid klassifice­ringar av allmänna bad. Där höll alla förutom ett, Årstaviken på Årstasidan, godkända värden.

Nu har även Vintervike­n tillkommit som möjligt offentligt strandbad efter att saneringen är avslutad. Där måste dock godkända provtagnin­gar genomföras två år i rad innan det skulle kunna bli aktuellt.

– I år är det extra viktigt att ha tillgång till bad och vatten då många planerar för en sommarseme­ster i stan, säger Katarina Luhr.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FLATENBADE­T. Staden skriver att besökare på badet drabbats av badklåda den senaste tiden, en självläkan­de åkomma orsakad av parasiter.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FLATENBADE­T. Staden skriver att besökare på badet drabbats av badklåda den senaste tiden, en självläkan­de åkomma orsakad av parasiter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden