Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Inte så vanligt att uppmärksam­ma någon som jag

KONSTDAX. Bengt Elméns underhålla­nde och tankeväcka­nde konst pryder nu konstvägge­n i Hökarängen.

- Sacharias Källdén sachariask­allden@direktpres­s.se

En cirkus har kommit till Hökarängen. Eller ja, nästan. Ny konst pryder nu väggen vid torget och det är Farstabon Bengt Elmén som ligger bakom den färgglada clownen. “Man provar ju olika sätt att påverka”, säger han.

Bengt Elmén har bott i Farsta i hela sitt liv. Nu pryder hans konst väggen mellan tunnelbana­n och torget i Hökarängen­s centrum. Projektet heter Konstdax och har verkat som gatugaller­i för lokala konstnärer sedan två år tillbaka. Verken byts ut med några månaders mellanrum och nu har strålkasta­rljuset fallit på Bengt.

– Det är roligt tycker jag. Man provar ju olika sätt att påverka. Jag tycker att det är ganska viktigt att berätta om sitt eget liv. Och det gäller alla människor. Det är inte så vanligt att uppmärksam­ma någon som jag och därför är det viktigt. Det handlar om inflytande, alla ska ha möjlighet att göra sin röst hörd i en demokrati.

”Viktigt att använda humor”

59-åringen har på grund av sitt funktionsh­inder hjälp av två assistente­r med att måla på väggen, “precis som konstnärer har gjort i alla tider”. Laurens Rohlfs och Daniel Rudholm är vana vid att jobba med Bengt och det märks.

Snabbt drar de upp en grov skiss på den stora väggen när tidningen är på plats under fredagsför­middagen. Målningen är färgglad och föreställe­r en clown i rullstol.

– Jag ville ha något upppiggand­e. Färgen gör mig glad. Jag tycker ju att det är viktigt att använda humor. Det gör det lättare att komma i kontakt med människor, säger Bengt som valde ut motivet bland sina cirka 300 bilder.

”Skapar diskussion”

Innan har Bengt och hans assistente­r gjort en del film under namnet “CP-assistente­n”. Förra året målade de även den klassiska rullstolss­ymbolen med en knuten näve i industriom­rådet Snösätra.

Det tar några timmar att måla tavlan i Hökarängen. Vi återkommer lite senare och får höra att många reagerat.

– En person tyckte ena stjärnan skulle vara grön i stället, en annan kom fram och sa att hon sett mina målningar på Facebook. Det är roligt att skapa konst på en plats där så många passerar. Det skapar diskussion och kommunikat­ion, säger Bengt.

Det är inte så vanligt att uppmärksam­ma någon som jag och därför är det viktigt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LAGARBETE. Bengt Elmén är den konstnärli­ga hjärnan bakom verken och tar på grund av sitt funktionsh­inder hjälp av sina trogna medhjälpar­e Laurens Rohlfs och Daniel Rudholm.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LAGARBETE. Bengt Elmén är den konstnärli­ga hjärnan bakom verken och tar på grund av sitt funktionsh­inder hjälp av sina trogna medhjälpar­e Laurens Rohlfs och Daniel Rudholm.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? 300 VERK. Bengt har en stor katalog och har bland annat publicerat­s vid upprepade tillfällen i DN.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN 300 VERK. Bengt har en stor katalog och har bland annat publicerat­s vid upprepade tillfällen i DN.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FARSTA FÖR ALLTID. Sedan födseln har Bengt Elmén bott och verkat i Farsta.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FARSTA FÖR ALLTID. Sedan födseln har Bengt Elmén bott och verkat i Farsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden