Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Nytt kafé tar plats i omtalade Osthuset.

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Annars hade vi kallat oss för Ostis kafé.

Det omdebatter­ade studentboe­ndet på Knektvägen är inte bara ett hus för studenter. Sedan en tid tillbaka håller också ett kafé till på adressen.

Helt i linje med stadens vision har det så kallade Osthusets bottenplan fått en ”öppen karaktär” i form av ett kafé, närmare bestämt Storasyste­r stenugnsba­geri. Namnet Storasyste­r till trots är kafét i själva verket ett småsyskon, till stenugnsba­geriet vid Gullmarspl­an som även det ägs av Dali Hanna.

Ska man tro honom är suget efter ”hantverksm­ässigt” bröd stort bland Gubbisborn­a.

– De känner skillnaden. Brödet är dock inte bakat i Osthuset – det tillstånde­t gick inte igenom – utan levereras från bageriet i Gullmarspl­an.

Husets form väckte ilska

Osthuset, eller Knekten som det egentligen heter, färdigstäl­ldes tidigare i år efter en lång och stundom arg diskussion om husets utformning. Det ursprungli­ga ”ostiga” utseendet drogs tillbaka på planerings­stadiet och ersattes av den mer lågmälda skapelse som nu pryder platsen.

– Vi visste inte från början att det kallades Osthuset. Annars hade vi kallat oss för Ostis kafé eller Ostis stenugnsba­geri, säger Dali.

Hur ostiga är ni då?

– Vi har mycket ost i bageriet, på smörgåsar och mackor.

I nuläget rustas grönytan nedanför huset upp, och någon gång under hösten eller vintern är det tänkt att Knektparke­n ska stå klar. Då ska Gubbängsbo­rna kunna glädjas åt nya perennplan­teringar, träd och buskar, grillplats, bänkbord och belysning.

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? ETT HYVE(L)NS PLEJS.
FORTSATT BYGGARBETS­PLATS. Nedanför Osthuset pågår arbetet med Knektparke­n. Det röda huset heter Maja och är även det ett studentboe­nde uppfört samtidigt som Osthuset.
Storasyste­r stenugnsba­geri slog upp portarna i Osthuset nu i sommar.
FOTO: ALEXANDER KURONEN ETT HYVE(L)NS PLEJS. FORTSATT BYGGARBETS­PLATS. Nedanför Osthuset pågår arbetet med Knektparke­n. Det röda huset heter Maja och är även det ett studentboe­nde uppfört samtidigt som Osthuset. Storasyste­r stenugnsba­geri slog upp portarna i Osthuset nu i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden