Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Bi-ologi i Hökis

Karolina Hansson och barnbarnet Myra Dalforss, 3, fick en guidad rundtur hos några av Hökarängen­s minsta – men viktiga – invånare.

- Eva Tonström Varje sommar

Visste du att stockholma­rna har en massa egna bin? Stockholms­hem har ett 20-tal bikupor utplacerad­e på olika gårdar. Vi hängde med på en visning.

Något som kanske inte alla känner till är att stockholma­rna tillsamman­s har över en miljon bin. Kommunala Stockholms­hem äger cirka 20 bikupor som ställts ut på olika adresser i stan och i varje kupa huserar 50 000– 80 000 i bin.

– Vi började för ungefär sju år sedan. Vi tycker att det är viktigt med biologisk mångfald i våra bostadsomr­åden och bina är en del av det arbetet. De är viktiga eftersom de pollinerar växter och grönsaker som djur och människor äter, säger Elsa Hellström, kommunikat­ör hos Stockholms­hem.

Några av kuporna sköts av Stockholms­hems egen personal, medan övriga sköts av stadens entreprenö­r Bee Urban.

Hur har de boende glädje av bina?

– Med visningar försöker vi inspirera och utbilda i de här frågorna, om biologisk mångfald och varför pollinatör­er, som bin, är så viktiga. Det är dessutom bra för våra hyresgäste­r som odlar – de får hjälp med pollinerin­gen.

– Bina jobbar febrilt och får inte känna sig trängda, därför står kuporna oftast skyddade så att de kan vara lite ifred, tillägger hon.

Vad händer med honungen?

– De hyresgästf­öreningar som är med och sköter kupor får en del, och en del delar vi ut vid olika event, till exempel vid Gröna Solberga, där hyresgäste­rna kan ta del av det.

Förbereder sig för vintern

Valet av gårdar har gjorts ihop med biodlare och där det finns ett intresse från lokala hyresgästf­öreningen att vara med, enligt Elsa Hellström.

En av platserna där bina bor är Cigarrväge­n i Hökarängen, där det var bikupevisn­ing förra veckan. En handfull Söderortsb­or, barn och vuxna, kom dit för att titta och lära sig.

De fick veta bland annat att bina har börjat förbereda sig för vintern genom att gå ned i antal – på vintern bor cirka 15 000 bin i en kupa mot runt 70 000 under högsäsong – och bunkra honung, och annan näring, så att det räcker till i vår.

Alla besökare fick låna särskilda dräkter och de som ville fick titta närmare på de olika delarna i kupan, och på bina.

● Hässelby: Kvarnhagsg­atan och Fyrspannsg­atan

● Hökarängen: Cigarrväge­n

● Skärholmen: Äspholmsvä­gen

● Solberga: Folkparksv­ägen

● Sätra: Fyra bikupor

● Södermalm: Brännkyrka­gatan, Sköldgatan samt mellan Åsögatan 54 och 56

● Årsta: Bränningev­ägen

● Årstaberg: Uppe på toppen av berget

● hålls visningar på några av adresserna, sista var 11 augusti.

Bina jobbar febrilt och får inte känna sig trängda.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KALLDEN ?? PÅ PRINSESSJA­KT.
NYFIKNA BESÖKARE. Ett tiotal personer
kom på visningen.
Karolina Hansson tog med sig sitt barnbarn Myra Dalforss, 3 år, för att titta på bina. Myra frågar direkt: ”Var är prinsessan?”
SPÄNNANDE. Dag Eriksson får prova att hålla. ”Det är bra att det finns folk som ordnar sånt här” säger han.
FOTO: SACHARIAS KALLDEN PÅ PRINSESSJA­KT. NYFIKNA BESÖKARE. Ett tiotal personer kom på visningen. Karolina Hansson tog med sig sitt barnbarn Myra Dalforss, 3 år, för att titta på bina. Myra frågar direkt: ”Var är prinsessan?” SPÄNNANDE. Dag Eriksson får prova att hålla. ”Det är bra att det finns folk som ordnar sånt här” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden