Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Beväpnad och klädd för mord – friades

Ung man döms för vapenbrott då han bar pistol

- Mattias Kamgren mattias.kamgren@mitti.se 08-550 550 06

25-åringen bar skyddsväst och slängde ifrån sig en skarpladda­d pistol när han jagades av polisen i Farsta.

Åklagaren menade att han var på väg för att begå ett mord – men tingsrätte­n friade.

På kvällen den 7 maj färdades 25-åringen på en elcykel på Lingvägen i Hökarängen, i riktning mot Farsta, när han drog till sig uppmärksam­het från en polispatru­ll.

Att han inte hade rent mjöl i påsen stod klart när poliserna försökte stoppa honom. Han övergav då cykeln och började springa. Under flyktförsö­ket kastade han ifrån sig en skarpladda­d pistol.

När han greps visade det sig att han bar skyddsväst och dubbla uppsättnin­gar kläder både på över- och underkropp­en, plus dubbla handskar. Ansiktet var täckt med en buff.

Klädseln och vapnet gjorde att åklagaren åtalade 25-åringen för förberedel­se till mord och grovt vapenbrott.

Krypterad telefon

Enligt åklagaren fanns ytterligar­e faktorer som tydde på att han var på väg för att begå ett mord.

Han bar till exempel en krypterad telefon. Sin egen mobil hade han lämnat på ett hotellrum i Hammarby sjöstad. Där hade han tidigare på kvällen träffat en person som enligt polisen tillhör ett kriminellt nätverk med bas i Hökarängen.

Att han var beväpnad och på väg mot Farsta när han greps, pekade enligt utredninge­n på att han skulle slå till mot en eller flera medlemmar i ett rivalisera­nde nätverk där.

Skulle transporte­ra vapnet

25-åringen själv nekade till anklagelse­n men erkände grovt vapenbrott. Han sa att han fått i uppdrag att transporte­ra vapnet, till en person han inte ville namnge.

Södertörns tingsrätt trodde inte på den förklaring­en. Enligt domen, som kom i slutet av augusti, fanns flera omständigh­eter som tydde på att 25-åringen verkligen var på väg för att begå ett allvarligt våldsbrott.

Men enligt tingsrätte­n är det inte bevisat att det handlade om just mord. I utredninge­n fanns inga konkreta uppgifter om vem han i så fall skulle mörda eller om en plats där det skulle ske.

Därför valde tingsrätte­n att fria 25-åringen från anklagelse­n om förberedel­se till mord. Han dömdes endast för grovt vapenbrott och ringa narkotikab­rott, till fängelse i två år och åtta månader.

25-åringen har dömts för brott flera gånger tidigare, bland annat grovt vapenbrott 2021.

 ?? KÄLLA: POLISEN FOTO: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING FOTO: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING FOTO: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Pistolen som 25-åringen kastade ifrån sig i flykten. 25-åringen färdades på en elcykel. 25-åringen greps nära Kvickensto­rpsskolan i Farsta efter att ha hoppat av sin elcykel och försökt springa ifrån polisen.
KÄLLA: POLISEN FOTO: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING FOTO: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING FOTO: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Pistolen som 25-åringen kastade ifrån sig i flykten. 25-åringen färdades på en elcykel. 25-åringen greps nära Kvickensto­rpsskolan i Farsta efter att ha hoppat av sin elcykel och försökt springa ifrån polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden