Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Inga tacklingar när seniorer gjorde upp i en stadsdelsk­amp

Peppig stämning och hård åtgång på smörgåsklä­mmorna Z Bandklippn­ing och fanfar i stället för eld och OS-ringar. Men nog så högtidlig stämning när stadsdelss­pelen för seniorer invigdes på Kärrtorps IP.

- KÄRRTORPS IP Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se 08-550 550 91

Sommaren har kommit tillbaka. Solen skiner över Kärrtorps IP när Stadsdelsk­ampen ska dra i gång. Deltagarna värmer upp på bollplanen. Två instruktör­er från Farsta och Högdalens simhallar visar olika balansövni­ngar och ur högtalarna sjunger Jerry Williams ”Did I tell you”.

Under dagen står bland annat kulstötnin­g, 400 meter löpning, gåfotboll, gång med rullator och tipspromen­ad på agendan. I år är seniorer från Farsta, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantör med och gör upp om stadsdelst­iteln.

Ute på löparbanan, i blåsten, promenerar Barbro Holmberg, 86, i rask takt med sin rullator. Hon är ute och går tre timmar om dagen.

– Det gäller att hålla i gång! Jag har tidigare varit med i Stockholms vandrarefö­rening. För sex år sedan opererade jag höften. Sen har jag skadat armen. Jag behöver sätta mig och vila ibland, säger Barbro Holmberg och fortsätter:

– Jag kom hit i dag för att röra på mig och träffa lite folk. Jag uppskattar initiative­t.

På bollplanen markerar koner området där stadsdelen­s lag i gåfotboll ska mötas. Från Farsta har några tappra dykt upp, men eftersom man ska vara fem i laget så får de låna en spelare från Skarpnäck. Reglerna är få men viktiga: inte springa, alltid en fot i marken, inga tacklingar.

Spelade med Kurre Hamrin

Farstabon Arne Brytzer, 89, är med i stadsdelsk­ampen för andra året i rad.

– Fotboll är min sport!

För 75 år sedan var jag med i Stockholms stadslag för juniorer. Då spelade jag bland annat med Kurre Hamrin ett tag, säger Arne Brytzer när Mitt i får en pratstund med honom i pausen.

– Jag ska passa på att gå en tipspromen­ad senare och stöta lite kula. Jag promenerar rätt mycket till vardags men åldern börjar ta ut sin rätt. Jag är tacksam att jag står på benen, säger Arne Brytzer.

Årstabon Annika Andersson, 77, är taggad och iklädd en Årsta-tröja.

– Framför allt tycker jag att det är roligt att göra saker ihop med andra, och jag tycker mycket om att röra på mig. Jag kan inte springa längre, jag har ett sprillans nytt knä. Men jag tänkte testa kulstötnin­g. Fotboll tror jag inte att jag vågar, säger Annika Andersson, som tidigare i livet ägnat sig åt gymnastik, balett, linedance och ridning.

Pär Grandin från Hagsätra tränar varje dag, går eller cyklar. I dag ska han vara med och spela gåfotboll.

– Det ska bli roligt. Kanske provar jag löpning också.

Och så ska vi väl dricka kaffe också.

Och så ska vi väl dricka kaffe, säger Pär Grandin, som sprang midnattslo­ppet för fem år sedan.

Smörgåsar till 150 personer

Gåfotbolle­n avgjordes efter att Mitt i lämnat idrottspla­tsen. Hannes Holmgren, samordnare för seniorverk­samheten i Farsta, berättar att Skarpnäck tog hem titeln för andra året i rad. De gjorde sammanlagt sju mål mot sina motståndar­e.

Smörgåsklä­mmor och kaffe delades också ut till de runt 60 seniorer som tagit sig till Kärrtorps IP.

– Vi hade ordnat smörgåsar till 150 personer och allt gick åt, men några tog nog flera. Det blev en fin dag och de som kom tyckte att det var roligt, säger Hannes Hellgren.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY ?? Deltagarna värmde upp till tonerna av Jerry Williams.
På schemat stod bland annat gång – med och utan rullator.
Barbro Holmberg har bott i Högdalen, i samma lägenhet, i 63 år.
FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY Deltagarna värmde upp till tonerna av Jerry Williams. På schemat stod bland annat gång – med och utan rullator. Barbro Holmberg har bott i Högdalen, i samma lägenhet, i 63 år.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Arne Brytzer, stolt representa­nt för Farsta i gåfotbolle­n, är med i stadsdelsk­ampen för andra året i rad.
FOTO: ANGIE GRAY Arne Brytzer, stolt representa­nt för Farsta i gåfotbolle­n, är med i stadsdelsk­ampen för andra året i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden