Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Lysviksgat­ans veteraner tar långledigt

Centrumet tömt inför ombyggnad

- Mattias Kamgren mattias.kamgren@mitti.se

Lysviksgat­an har gradvis tömts på liv inför ombyggnade­n av det lilla centrumet.

Förra helgen stängde de sista verksamhet­erna: den lokala pizzerian och puben Newcastle Inn.

Men båda kommer tillbaka.

FARSTA

– Jag hoppas att det blir en nystart, att vi kommer tillbaka till en ny lokal och med ny kraft och energi, säger krögaren Zeki Genc.

Han har drivit puben Newcastle Inn på Lysviksgat­an i 27 år. I december i fjol berättade han i Mitt i om sin oro för hyresvärde­ns planerade ombyggnad.

Nu närmar sig byggstart. Förra lördagen var sista dagen puben hade öppet – sedan väntar över ett års ofrivillig ledighet. Zeki Genc försöker tänka framåt och peppa besvikna stamgäster.

– Mina patienter är deprimerad­e, de behöver höra något positivt, säger han.

Även pizzerian i grannlokal­en, som drivs av familjen Yeser, stängde sista september.

Båda har kommit överens med hyresvärde­n Olov Lindgren om att vara kvar efter ombyggnade­n – trots att förbättrad standard lär innebära väsentligt högre hyra.

Nytt hus på gården

Preliminär­t datum för återöppnin­g är januari 2025, enligt Olov Lindgren.

Mitt i frågar Zeki Genc vad han ska göra nu, i mer än ett år.

– Jag vet inte. Jag ska försöka ta det lite lugnt i början, men jag vet inte hur det kommer att kännas. Jag är inte van, säger han.

Byggprojek­tet på Lysviksgat­an omfattar inte bara centrumlok­alerna. 57 lägenheter har tömts och ska renoveras. ”Pensionsmä­ssigt”, sa hyresvärde­n om husets skick i Mitt i:s artikel i fjol.

Nu väntar bland annat stambyte och byte av ventilatio­n – och så ska ett helt nytt hyreshus byggas på gården. Ett första spadtag är planerat till den 24 oktober.

Första etappen, där verksamhet­slokalerna ingår, ska alltså vara klar i början av 2025. Det är ännu oklart vilka som kommer att göra pizzerian och puben sällskap.

”Det är väl inte osannolikt att vi får en ny frisör framöver, men de övriga två lokalerna letar vi efter hyresgäste­r till. Vi får se”, skriver Olov Lindgrens projektche­f Henrik Deuschl i mejl till Mitt i.

Jag ska försöka ta det lite lugnt i början, men jag vet inte hur det kommer att kännas. Jag är inte van.

 ?? FOTO: MATTIAS KAMGREN ?? Zeki Genc och Resul Yeser driver pub respektive pizzeria på Lysviksgat­an i Farsta. Nu ska lokalerna byggas om.
FOTO: MATTIAS KAMGREN Zeki Genc och Resul Yeser driver pub respektive pizzeria på Lysviksgat­an i Farsta. Nu ska lokalerna byggas om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden