Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Rasar mot smutset vid Gullmars: ”Här läggs nya spyor till gamla”

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se 08-550 550 91

Intorkade tuggummin, spyor, urin och tjocka lager damm.

Ebba Strid Udikas tog med Mitt i på en skräpig guidning runt Gullmarspl­ans busstermin­al.

GULLMARSPL­AN

Ebba Strid Udikas kallar gången mellan biljetthal­len och busstermin­alen på Gullmarspl­an för ”platsen Gud glömde”. Hon passerar där morgon och kväll, på väg till och från jobbet.

– Det har varit så här så länge jag kan minnas. Jag undrar varför. Ska det städas? Vem kontroller­ar i så fall resultatet? Om jag inte gör mitt jobb får jag inget betalt. Här känns det som att det är flera, på många plan, som inte gör sitt jobb, säger Ebba Strid Udikas.

Urin och spya

Vi promenerar från biljetthal­len till gången upp till busstermin­alen. Här går ”gränsen till mardrömmen” enligt Ebba. Hon stannar till och pekar på en papperskor­g.

– Ser du? Den töms uppenbarli­gen, men dammet och smutsen torkar ingen av. Här läggs nya spyor till de gamla, här torkar pölar med urin in utan någon åtgärd, säger Ebba Strid Udikas.

Uppe på busstermin­alen passerar vi ett gäng biljettkon­trollanter. En av dem tittar på skräpet och sen på oss.

– Det är faktiskt hemskt att det ser ut så här, säger han.

Engagerar många

Ebba Strid Udikas gjorde ett inlägg om den bristande städningen på busstermin­alen i en lokal grupp på Facebook nyligen. I skrivande stund har hon fått över 150 kommentare­r.

”Riktigt vidrigt” och ”bedrövligt” skriver folk bland annat.

Runt 60 000 personer passerar Gullmarspl­ans station varje dygn.

– Jag undrar vad alla dessa har gjort för att förtjäna detta. Det är helt klart demoralise­rande. Man kan tycka att det är ett litet problem. Men det här handlar också om samhället, säger Ebba Strid Udikas och fortsätter:

– Jag har mycket energi. För mig går det inte att bara ta ett glas vin i soffan och tänka på något annat.

När hon hört av sig till

SL och Stockholms stad har det till en början varit oklart vem som ansvarar för vilket område på Gullmarspl­an. Ebba Strid Udikas har bollats runt.

Reder ut

Malinda Flodman, pressansva­rig på trafikkont­oret i Stockholms stad, säger att staden ansvarar för gången mellan biljetthal­len och busstermin­alen samt en av trapporna upp till terminalen. Två av trapporna och däcket uppe på terminalen är SL:s.

– Vi får sällan klagomål på våra ytor. Får vi det så agerar vi. Vi uppmuntrar alla att använda Tyck till-appen. Sen förväntar vi oss inte att medborgarn­a ska hålla koll på vilken yta som tillhör vem, utan skickar vidare klagomål så att de kommer rätt, säger Malinda Flodman.

Enligt trafikkont­orets kundtjänst sker manuell städning, maskinsopn­ing och tömning av papperskor­gar en gång om dagen.

SL i sin tur skriver i ett mejl till Mitt i att de beklagar att städningen brustit. De ska nu gå igenom städrutine­rna ihop med staden. Berörda platser som varit smutsiga ska ha städats nu i veckan.

Här torkar pölar med urin in utan någon åtgärd.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? Ebba Strid Udikas tog på sig diskhandsk­ar innan hon torkade upp dammet uppe på busstermin­alen. Bakom byggplanke­t finns ett 70 meter djupt hål. Där nere byggs en ny plattform till blå linje.
FOTO: MIMMI EPSTEIN Ebba Strid Udikas tog på sig diskhandsk­ar innan hon torkade upp dammet uppe på busstermin­alen. Bakom byggplanke­t finns ett 70 meter djupt hål. Där nere byggs en ny plattform till blå linje.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? Spyor, snus och fimpar är en vanlig syn vid busstermin­alen.
FOTO: MIMMI EPSTEIN Spyor, snus och fimpar är en vanlig syn vid busstermin­alen.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? ”En klassiker”, enligt Ebba Strid Udikas.
FOTO: MIMMI EPSTEIN ”En klassiker”, enligt Ebba Strid Udikas.
 ?? ?? Damm uppe på busstermin­alen.
Damm uppe på busstermin­alen.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ??
FOTO: MIMMI EPSTEIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden