Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Tillsamman­s-gänget tillsamman­s igen

Z Efter mer än 20 år får Lukas Moodyssons succéfilm om kollektive­t Tillsamman­s en uppföljare. När Göran, Lena och de andra möts igen bjuds det precis som då på starka känslor, gröt – och bara underliv. Gustaf Hammarsten och Anja Lundqvist tillbaka i kolle

- Jonas Berge

Filmen Tillsamman­s sågs av nästan 900 000 personer, vilket gör den till en av 2000-talets populärast­e. Flera scener fick klassikers­tämpel. Som när Ola Rapace och Jessica Liedberg visar sina kön vid frukostbor­det och Gustaf Hammarsten dumpar frukosten över Anja Lundqvist. Citatet ”Jag äter hellre gröt tillsamman­s än fläskkotle­tt ensam” blev odödligt.

Många av skådespela­rna fick också sina stora genombrott, inte minst Gustaf och Anja. Hans nästan dumsnälle Göran som till slut får nog av sin otrogna flickvän Lena (Anja) blev lite av en hjälte.

– Det kom fram folk på stan och sa: Det var så jävla skönt att du slängde ut den där subban, berättar han.

Den då 29-åriga Anja Lundquist gjorde sin första långfilm och fick en chock av publikens reaktioner.

– Jag blev förvånad över att folk jublade i salongen när Göran kastar ut Lena. Men då påpekade någon: Man skulle kunna säga att hon är en pedofil, säger Anja och syftar på scenen när Lena visar brösten för ett av barnen i kollektive­t.

Skurkstämp­eln till trots hamnade Anja före den nytända stjärnan Håkan Hellström på Aftonblade­ts innelista.

– Urklippet finns nog kvar i en låda hemma hos mamma, haha!

När vi återknyter bekantskap­en är det 1999 och kollektive­t har krympt. Betänkligt. Numera består det bara av Göran och Klas (Shanti Roney). Men när Göran fyller år överraskas han av en återföreni­ng.

”Jag älskar Lena”

Att återvända till sin gamla karaktär var först allt annat än en självklarh­et för Gustaf.

– Nej, jag såg det inte komma och tänkte först: Har han ont om pengar, Lukas, haha!

– Ganska snabbt kom jag runt det eftersom det hade gått 23 år och samma tidsspann i den nya filmen. Att träffa alla skådespela­re och Lukas efter nästan ett kvarts sekel av erfarenhet i både livet och yrket är något av det roligaste jag har varit med om.

Anja tvekade inte en sekund, men säger att hon var ”livrädd” när hon öppnade manuset eftersom var osäker på hon ens var med.

– Jag älskar Lena och gjorde redan förra gången. Det är en sådan lyx att jobba med någon som har skrivit rollerna och handlingen och även regisserat. Det är bara att kliva in i rollen. Filmen är ingen publikfria­re, så det ska bli spännande att se vad folk tycker.

Gustaf fyller i:

– Lite av storheten i Lukas manus är att det händer mycket inuti karaktären­a även om det inte händer så mycket utanpå. Det är lite som Tjechov. Man möter människor och känner för dem – och sedan försvinner de.

Det kom fram folk på stan och sa: Det var så jävla skönt att du slängde ut den där subban!

Har ni själva bott i kollektiv?

– Jag har bara haft en roommate, säger Gustaf Hammarsten.

– När jag pluggade på Skara skolscen bodde vi fem tjejer i en lägenhet. Jag var yngst och den som fimpade i maten och inte städade, lite lik Lena i första filmen. Gud, vad vi bråkade, men vi älskade varandra!

Vem av karaktärer­na skulle ni helst bo i kollektiv med?

Anja Lundqvist väljer blixtsnabb­t Elisabeth (Lisa Lindgren), den ”normala” grannfrun som lämnar sin man och flyttar in i kollektive­t i den första filmen.

– Absolut! Man skulle få lugn, trygghet och inte så mycket bråk. Hon har lång erfarenhet av ett icke-konstnärli­gt liv, säger hon.

Gustaf Hammarsten säger att han gillar sin egen karaktär trots att han lite påfrestand­e.

– Han gör nästan våld på sig själv i sin snällhet, men om en människa kan vara snäll och trygg finns det väl inget dåligt i det? I vår tid ska alla ska tuffa till sig. Det har fått en negativ klang att vara snäll. Jag säger Göran, så kan jag hjälpa honom lite – och så skulle jag få bestämma allt.

 ?? FOTO: P-A JORGENSEN ?? Återföreni­ng med några bekanta och några nya ansikten. Henrik Lundquist, Lars Frode, Cecilia Frode, Sten Ljunggren, Lisa Lindgren, Shanti Roney, Gustaf Hammarsten, Olle Sarri, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg, Clara Christians­son och David Dencik.
FOTO: P-A JORGENSEN Återföreni­ng med några bekanta och några nya ansikten. Henrik Lundquist, Lars Frode, Cecilia Frode, Sten Ljunggren, Lisa Lindgren, Shanti Roney, Gustaf Hammarsten, Olle Sarri, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg, Clara Christians­son och David Dencik.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Gustaf Hammarsten och Anja Lundqvist hade bara gjort en scen ihop sedan förra filmen, i tv-serien Gåsmamman.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Gustaf Hammarsten och Anja Lundqvist hade bara gjort en scen ihop sedan förra filmen, i tv-serien Gåsmamman.
 ?? FOTO: P-A JORGENSEN ?? Anja Lundqvist och Gustaf Hammarsten som Lena och Göran i Lukas Moodyssons Tillsamman­s 99.
FOTO: P-A JORGENSEN Anja Lundqvist och Gustaf Hammarsten som Lena och Göran i Lukas Moodyssons Tillsamman­s 99.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden