Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Fotas varje dag – rör inte en min

Z Stå stilla i timmar. Och samma kläder oavsett väder. Det är vardag för högvaktern­a utanför Stockholms slott som blir föremål för turisterna­s selfies. – Jag fotas minst femtio gånger om dagen, säger högvakten Ivar Kronestedt. Vakterna vid Kungliga slott

- Angie Gray

Duggregnet faller. Åskådarna har samlats vid yttre borggården med mobilerna i högsta hugg. Snart marscherar åtta högvakter fram och ställer sig på en prydlig rad inför morgonens avlösning. Raden delas upp i två grupper, som marscherar åt varsitt håll mot sina poster. Publiken skingrar sig, vissa skrattar till och följer högvaktern­a med sina mobiler.

Framför Logården, vid post fyra, står 19-åriga Ivar Kronestedt. I famnen håller han en skarpladda­d automatkar­bin med bajonett. Här ska han stå kvar i ett par timmar. Utan att ansiktsutt­rycket ska ändras.

– Det är många som kommer fram för att ta bilder. Jag fotas minst femtio gånger per dag, säger han.

Han ser sig omkring med allvarsam blick men släpper fram ett leende emellanåt. Med sig har han 18-åriga Gustav Lindström, som ska gå patrull kring slottet.

Får hjälpa till med vägbeskriv­ningar

Att stå stilla i flera timmar kan vara utmanande, att alltid se proper ut och behålla fokus.

Men ibland är det svårt. Då gäller det att bita ihop käkarna och titta bort.

Det finns olika sätt för högvakten att fördriva tiden. En del räknar antalet fönster man kan se från sin post eller hur många cyklar som åker förbi.

– En vakt kom upp i 1 400 fönster förra veckan, säger Gustav.

Ivar poängterar att det är viktigt att ta sin bevaknings­uppgift på största allvar.

– Det gäller att hitta en balans mellan sin uppgift och att roa sig själv. Det är ju fortfarand­e ett jobb som vi fått förtroende­t att utföra.

Vi gör allt här: äter, sover och jobbar.

Får ni prata?

– Ja, men det är många som inte vet om det. Vi kan hjälpa till med vägbeskriv­ningar och svara på frågor, men vi väljer själva, säger Gustav.

– På det sättet kan det nog vara lite mer utmanande att jobba som högvakt i till exempel England, där man inte får prata. Samtidigt har vi i Sverige andra sorters utmaningar, som att vädret och temperatur­en förändras mycket under året men att vi fortfarand­e ska ha samma uniform, säger Ivar.

Bor på slottet

Under en vecka bor och arbetar Ivars regemente på Kungliga slottet som del av deras värnplikts­utbildning.

– Vi gör allt här: äter, sover och jobbar. Vi kan ansöka om permission om vi vill gå ut från slottsområ­det på vår lediga tid. Det är skönt att få en liten paus från fältveckor­na där man sover ute och äter vakuumpack­ad mat, säger Ivar och drar på munnen.

Båda tycker det känns ärofyllt att få jobba på slottet.

– Det är coolt att det är ett så gammalt yrke, och att man nu också har gjort det. Det är en ära på det sättet, säger Ivar.

– Det känns häftigt, instämmer Gustav. När de små grabbarna tittar på en som man själv tittade på högvaktern­a när man var liten, då blir man glad.

Regnet fortsätter falla över Logården. Nyfikna blickar riktas mot Ivar när han senare står vid sin post. Folk stannar till, pekar och fotar. Ivars blick är fortsatt riktad framåt.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Minst 800 000 åskådare beräknas besöka Stockholms slott varje år i samband med ceremonier som högvaktern­a deltar i.
FOTO: ANGIE GRAY Minst 800 000 åskådare beräknas besöka Stockholms slott varje år i samband med ceremonier som högvaktern­a deltar i.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Under höstlovet var det många som kom och besökte slottet och tog bilder av Ivar Kronestedt, 19 år.
FOTO: ANGIE GRAY Under höstlovet var det många som kom och besökte slottet och tog bilder av Ivar Kronestedt, 19 år.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Ivar Kronestedt och Gustav Lindström jobbar på slottet som del av deras värnplikts­utbildning.
FOTO: ANGIE GRAY Ivar Kronestedt och Gustav Lindström jobbar på slottet som del av deras värnplikts­utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden