Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Anders Ekborg bjuder på en stilla jul

Hyllar sin bortgångne pianist

- Jonas Berge

Soul, rockabilly eller 80-tal… Jul, jul, skrålande jul!

Det är inget för Anders Ekborg. Efter att fått ett framträdan­de saboterat av en spritsälja­nde tomte fick han nog.

STOCKHOLM

Somliga älskar en jul med buller och bång. Andra föredrar lugn. Anders Ekborg kan sorteras in i den senare kategorin. För sisådär 15 år sedan ingick han i artistuppb­ådet i en konsert i Annexet med Beach Boys-tema. Stämningen var på firmafestn­ivå.

– Jag hade äran att göra ”O Helga natt”, men hann bara ett par rader innan det kom en gubbe utklädd till tomte med masken på trekvart som sålde sprit, varpå många reste sig för att handla. Jag blev så illa berörd att jag bestämde mig för att göra något ege.

Eftersom bara ett fåtal artister har egna julturnéer var han osäker på hur det skulle tas emot.

– Uppenbarli­gen fanns det ett sug efter stillsamma julkonsert­er – utan någon som säljer sprit, säger han.

I år ger sig Anders Ekborg för elfte gången ut på turné med En stilla jul. Drygt tre veckor och 18 spelningar med målet att få publiken att glömma stressen och kommersen i ett par timmar, att landa lite och se och höra varandra.

Jag betonar vikten av att ta vara på den tid vi har.

Får inte ändra för mycket

Efter så många år är han av förklarlig­a skäl sugen på att förnya sig lite varje gång, förmedla sin egen musiksmak och slänga in något lättsamt. Publiken gillar emellertid inte för mycket nytt, så grundstomm­en på ungefär hälften av låtarna är konstant.

– ”O Helga natt” är kanske inte den låt som ger mig mest, men den älskar publiken och ”Jul, jul strålande jul” är den vackraste julpsalmen, så den avslutar jag alltid med. Den samlar liksom ihop hela konceptet. Kanske kan vi få fred på jorden någon gång om alla vrånga gubbar lugnar ner sig.

En stor förändring har han emellertid blivit tvungen till. Hans parhäst, pianisten Stefan Nilsson, gick nämligen bort i ALS i våras.

– Fruktansvä­rt sorgligt. Jag har ingen aning om hur det kommer att kännas, men vi ska vårda hans minne genom att tända ett extra ljus och jag kommer att säga något om honom på varje konsert.

Till vännens ära sjunger Anders Ekborg även Coldplays ”Fix You”. Och som vanligt finns Stefans kompositio­n, balladen ”Gabriellas sång”, med i repertoare­n.

– Det har varit min röda tråd att det ska vara en stilla jul, att man gör en sorts bokslut över året som gått, betonar vikten av att ta vara på den tid vi har, för plötsligt blir man sjuk, som Stefan.

 ?? ??
 ?? FOTO: PETER KNUTSON ?? Anders Ekborg turnérar med En stilla jul för elfte gången.
FOTO: PETER KNUTSON Anders Ekborg turnérar med En stilla jul för elfte gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden