Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Nya Stockholms­husen – lägsta hyrorna hittills

Fyra hus på Västertorp­svägen fylls med hyresgäste­r i vår och sommar

- Märta Lefvert

Mitt i kikade in i ett av de nya Stockholmh­usen på Västertorp­svägen. Här har staden lyckats pressa hyrorna mer än i något annat av projekten.

När Henrik Frantz sätter nyckeln i låset till sin nya lägenhet på Västertorp­svägen är han förväntans­full. Västertorp känner han väl till men något splitter nytt hus har han aldrig flyttat in i.

– Det är kul! Det är lite som att ha råd att köpa en helt ny bil i stället för en begagnad.

Hans familj flyttar in i en trea på 79 kvadratmet­er, för 9958 kronor i månaden. I vanliga fall är hyran för en nyproducer­ad trea i den storleken 15 000–16 000 kronor. Men det här är ett Stockholms­hus, byggt med metoder som pressar kostnader.

De flesta finns i söderort – hittills 743 lägenheter med allmänytti­ga Stockholms­hem och Familjebos­täder som hyresvärda­r.

– Det här är ett otroligt viktigt tillskott på bostadsmar­knaden i Stockholm. Och i tider av ekonomisk kris, inflation och indragna byggstöd från regeringen blir det ännu viktigare med projekt som får ner kostnader, säger Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i Stockholms­hem.

Hon är här för att titta på Stockholms­hems nybygge i Västertorp – 91 lägenheter i fyra hus runt en öppen gård, med inflyttnin­g under våren.

Starten gick 2014

Socialdemo­kraterna initierade Stockholms­husen 2014. Målet var att bygga 3 500–5 000 mellan 2016– 2020. Det har alltså blivit betydligt färre. En orsak är att de borgerliga minskade målet när de styrde staden (2018–2022).

I Henrik Frantz trea är väggarna varmgrå och golven har ekparkett. Planlösnin­gen är öppen och fönstren mot uteterrass­en generösa. Ytskikten är inte billigare än i andra lägenheter. Det är annat som fått ner hyran – som att att det saknas tvättstugo­r och förråd utanför lägenheter­na.

Att Stockholmh­usen serietillv­erkas med samma gestaltnin­g överallt är också viktigt, liksom att man snabbar på byggproces­sen.

– Här började Stockholms­hem till exempel projektera innan projektet vunnit laga kraft. Byggproces­ser brukar ta åtta år. Här tog den sex år. Målet är fyra år, säger projektled­aren Tobias Johansson.

Hyrorna i Stockholms­husen är genomsnitt­ligt cirka 20 procent lägre än i andra nyprodukti­oner i Stockholm. På Västertorp­svägen är de ännu lägre. Det beror på att man uppfyllde kriteriern­a för att få det statliga investerin­gsstödet (ett stöd regeringen nu tagit bort) och även fick energibonu­s på grund av alla energibesp­arande åtgärder – som solceller på taken, fjärrvärme, bergvärme och ventilatio­nssystem med värmeåterv­inning.

Henrik Frantz har egentligen bara har en invändning mot sin nya bostad. Terrassen vetter mot E4:an, strax intill.

– Jag tänkte inte på det när jag valde lägenhet. Det är lite surt men jag ser fram emot att flytta in ändå, säger han.

Det här är ett otroligt viktigt tillskott.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Inflyttnin­g pågår nu i huset till vänster. Vid midsommar ska alla fyra Stockholms­husen, som ligger runt en öppen gård, vara fyllda med hyresgäste­r.
FOTO: ANGIE GRAY Inflyttnin­g pågår nu i huset till vänster. Vid midsommar ska alla fyra Stockholms­husen, som ligger runt en öppen gård, vara fyllda med hyresgäste­r.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Henrik Frantz ser fram emot att flytta in i sin nya trerummare med en 6-åring och en 13-åring.
FOTO: ANGIE GRAY Henrik Frantz ser fram emot att flytta in i sin nya trerummare med en 6-åring och en 13-åring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden