Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Oönskat häng ska bort från idrottspla­tserna

11 PLATSER. Här ska det bli tryggare

- Mathilda Nilsson

14 miljoner ska göra stadens idrottspla­tser tryggare.

– Där det finns mycket barn och unga vill vi inte ha nätverkskr­iminella, säger Alexander Ojanne (S).

STOCKHOLM

Vårsolen kastar sina strålar över Kärrtorps IP där bollens klatsch mot skorna och engagerade spelarrop fyller luften. Sidlinjern­a kantas av föräldrar och tränare.

Trots att platsen ger ett tryggt intryck i dagsljus är detta en av de idrottsanl­äggningar som Stockholms stad vill rusta upp.

Ekonomi- och trygghetsu­tskottet har nyligen beslutat att investera drygt 60 miljoner kronor för att stärka tryggheten i det offentliga rummet, varav 14 miljoner kommer att gå till platser för idrott och fritidsakt­iviteter.

Robin Fredriksso­n, enhetschef för Kärrtorps IP, berättar att kvällarna runt idrottspla­tsen är mörka och dunkla och att det förekommer oönskade besökare.

– Vi upplever att det är lite häng med sådana som inte är här för att idrotta i första hand. Det är svårt att säga om det har ökat, men möjligtvis litegrann, säger han.

Trots att det har varit incidenter, som skott mot utegymmets skylt för något år sedan, har det varit lugnt på sistone. Nu planerar staden att förbättra belysninge­n vid ishallen, entrén och parkeringe­n för att öka tryggheten.

Riktat in sig på idrottspla­tser för att sälja narkotika.

Mer levande platser

Staden har identifier­at elva idrottspla­tser där extra trygghetså­tgärder behövs. Det kan handla om belysning, att etablera utegym eller att belägga en övergiven grusplan med konstgräs, förklarar Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd. Ett utegym planeras till exempel på Mälarhöjde­ns IP, där en ung man sköts till döds förra hösten. Målet är att göra platserna mer levande och motverka destruktiv­t häng.

– Vi ser att man har riktat in sig på att hänga runt idrottspla­tser för att sälja narkotika. Där det finns mycket barn och unga vill vi inte ha nätverkskr­iminella, säger Ojanne (S).

Eva Welander, som är på plats för att ta sina barnbarn till deras fotbollstr­äning, välkomnar satsningen.

– Självklart ska det sättas upp mer belysning och satsas på ungdomar så att de inte avstår på grund av att det känns riskabelt, säger hon.

Welander betonar vikten av att föräldrar känner sig trygga med att släppa iväg sina barn till idrottsakt­iviteter. Planen är att genomföra åtgärderna för de elva idrottspla­tserna under sensommare­n.

 ?? FOTO: JOHANNES ANG ?? Robin Fredriksso­n, enhetschef vid Kärrtorps IP. Här ska tryggheten förstärkas genom mer belysning.
FOTO: JOHANNES ANG Robin Fredriksso­n, enhetschef vid Kärrtorps IP. Här ska tryggheten förstärkas genom mer belysning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden