Mitt i Söderort Farsta Sköndal

EU når ända in på

Farsta är litet. EU är stort. Men även på lokal nivå får besluten därifrån stor påverkan – på allt från lekparker och badplatser till arbetstide­r för anställda i omsorgen. EU:s maktcentru­m kan kännas långt borta – men

-

I juni är det dags att välja Sveriges representa­nter till Europaparl­amentet.

Förra gången var det bara 55 procent av de röstberätt­igade svenskarna som gick till valurnan.

I valkretsen Östra söderort, där Farsta ingår, var det 58,8 procent som röstade.

–Det som är problemet med EU är att det hamnar så långt bort att man inte förstår poängen med att engagera sig. Det kan vara svårt att exakt se kopplingen mellan det lokala och hur det påverkas av EU-nivån. Det är inte alltid självklart för folk, säger Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsn­ämnd.

Vi träffar henne i lekparken Västboda, mer känd som Tågparken, som nyligen rustades upp.

Pussel med arbetstide­r

Vad har det med EU att göra, kanske du undrar? Svaret är att stadens lekplatser sedan flera år tillbaka är utformade efter EU-normer.

I hela Europa gäller samma minimikrav för säkerhet och stötdämpan­de underlag för lekredskap, och det är stadsdelsf­örvaltning­en som ska se till att de efterlevs.

Vill du veta att vattnet är badbart innan du hoppar i plurret på Hökarängsb­adet eller Farsta strandbad? Då är du säkert glad att det tas prover regelbunde­t under badsäsong – vilket också är tack vare EU.

En av de senaste förändring­arna inom EU som fått stor påverkan på kommunal nivå, är det nya arbetstids­direktivet om dygnsvila. Det innebär att alla medarbetar­e i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhäng­ande dygnsvila under varje 24-timmarsper­iod.

– Det påverkar de som inte arbetar vanliga kontorstid­er, inom äldreomsor­gen till exempel, säger Laura Roselli.

Vi kommer att gå ut och försöka förklara att det är viktigt.

Som ett litet riksdagsva­l

De lokala partifören­ingarna varvar nu upp för att börja kampanja inför valet.

– Vi kommer att höra av

 ?? ?? Från klimatfråg­or till normer för lekparker – EU har ett finger med i det mesta. ”Det är inte alltid självklart för folk”, säger Laura stadsdelsn­ämnd i tågparken i Farsta.
Från klimatfråg­or till normer för lekparker – EU har ett finger med i det mesta. ”Det är inte alltid självklart för folk”, säger Laura stadsdelsn­ämnd i tågparken i Farsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden