Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Gudinnekra­ft i nya kvinn templet

Tallkrogen­bon vill bjuda in kvinnor till allt från meditation till borrkurs

- Mattias Kamgren

Från meditation och ceremonier till soppa, syjunta och kurser i att borra upp hyllor. Frejatempl­et ska bli en ny mötesplats för kvinnor.

TALLKROGEN

– Jag gillar ordet systerskap. Vi kvinnor har så länge varit konkurrent­er och tävlat i stället för att hålla varann om ryggen. Det finns mycket kraft som skapas om man i stället försöker lyfta varann.

Louise Ängeby sätter ord på sin vision om ett nytt kvinnligt community i söderort: En plats där kvinnor kan mötas, växa och känna trygghet.

Lokalen där det sker är en källarvåni­ng i en helt vanlig villa i Tallkrogen. Men namnet är desto pampigare: Frejatempl­et.

– Det är när vi möts vi skapar templet, genom kärleken mellan människor, säger Louise Ängeby.

Det låter som något en präst skulle säga i kyrkan. Louise Ängeby läste faktiskt till präst för drygt tio år sedan, men gick aldrig klart. Nu är hon prästinna i stället, utbildad vid Sophiatemp­let på Södermalm.

–Sophia är ett namn för det gudomligt feminina. Som prästinna värnar man om och främjar kvinnlig kraft i världen, bundet till självutvec­kling och växande, förklarar hon.

Brett innehåll

Redan i dag håller hon systercirk­lar och jobbar med healing och meditation. Det tänker hon fortsättta med som en del av Frejatempl­et. Men hon hoppas att andra kvinnor vill vara med och forma innehållet. Hittills har 17 personer hört av sig och vill vara med som volontärer.

– Jag kommer att bjuda in till att hålla workshops. Det kan bli syjunta. En granne hörde av sig och efterlyste en kurs i att borra upp hyllor och renovera, säger Louise Ängeby.

Hon är tydlig med att hennes tempel inte är knutet till någon religion. Men det finns en sak hon gillar och tar med sig från Svenska kyrkan.

– Det jag verkligen tycker om är den öppna kyrkan; att du är välkommen vem du än är. Det vill jag sträva efter. Tanken är att det ska serveras soppa och bröd varje dag, och att det alltid ska finnas någon på plats.

Tar med Bagis-anda

Louise Ängeby är nyinflytta­d i huset med sin familj. De ska bo i husets övre del, medan källaren blir platsen för möten och aktivitete­r.

Senast bodde hon i Farsta och tidigare i Bagis.

– Där finns väldigt många lokala initiativ. Det finns inte så mycket sånt i den här delen av söderort, konstatera­r hon.

Nu pågår arbetet med att samla ihop till möbler och anpassa källaren till sitt nya liv som tempel.

– Vi tänkte ha en första fixardag i maj och sen hoppas vi på invigning.

Det är när vi möts vi skapar templet.

Berätta om tanken bakom namnet!

– Freja är ju vår största gudinna i fornnordis­k mytologi. För mig represente­rar hon det jag vill göra med den här platsen, hon represente­rar livskraft, passion och jävlar anamma.

 ?? ?? ”Det finns en gemenskap som folk längtar efter oavsett religion. Det är så många kvinnor jag träffar som saknar ett community”, säger Louise Ängeby.
”Det finns en gemenskap som folk längtar efter oavsett religion. Det är så många kvinnor jag träffar som saknar ett community”, säger Louise Ängeby.
 ?? ?? Litet till ytan men desto rymligare till innehållet, är förhoppnin­gen med Frejatempl­et.
Litet till ytan men desto rymligare till innehållet, är förhoppnin­gen med Frejatempl­et.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Verksamhet­en i Frejatempl­et ska delvis finansiera­s av medlemsavg­ifter, enligt Louise Ängeby.
FOTO: ANGIE GRAY Verksamhet­en i Frejatempl­et ska delvis finansiera­s av medlemsavg­ifter, enligt Louise Ängeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden