Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Tusentals i manifestat­ion efter attacken på Moment teater

Politiker kallar aktionen förra onsdagen för terrorhand­ling Z Ett panelsamta­l om högerextre­mism på Moment teater blev en nationell nyhet när deltagare attackerad­es av maskerade angripare. Sedan slöt tusentals upp till motreaktio­nen.

- GUBBÄNGEN Mattias Kamgren

Onsdag kväll på Moment teater, den 24 april. Det skulle bli föreläsnin­g och panelsamta­l om högerextre­mism och bemötandet av rasistiska idéer.

På plats i foajén fanns ett 50-tal personer. Däribland lokala politiker från arrangörer­na V och MP, och personer från den antirasist­iska stiftelsen och tidskrifte­n Expo.

– Vi fikade och väntade på att samtalet skulle komma i gång. Plötsligt sprang det in maskerade personer med rökgranate­r som gjorde att det spreds röd rök. Jag tänkte direkt att det var nazister som ville störa mötet, säger Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsn­ämnd, som tillsamman­s med flera andra flydde från foajén in mot teatersalo­ngen.

Angriparna ska ha kastat in rökbomber, slagits och sprayat färg och tårgas i ansiktet på mötesdelta­gare.

Polisen uppger att tre personer fick föras till sjukhus med ambulans. Uppgiftern­a om att angriparna var nazister har polisen inte bekräftat.

Det panelsamta­l som var en del av kvällens program genomförde­s sedan ändå, trots attacken.

Stor uppslutnin­g

På lördagen arrangerad­e Vänsterpar­tiet en antifascis­tisk manifestat­ion i Gubbängen och tusentals slöt upp.

Bland talarna fanns Magdalena Andersson (S),

Nooshi Dadgostar (V) och Amanda Lind (MP).

Det kanske mest känslosamm­a talet hölls av Clara Lindblom (V), borgarråd bosatt i Hökarängen. Hon var märkbart berörd när hon talade om angreppet på medlemmar i sin lokala partifören­ing.

– Era fega kräk! Era ynkryggar. Det fanns barn i lokalen och många av de som ni gav er på hade lika gärna kunnat vara er mormor eller morfar, sa hon och beskrev aktionen som ”politisk terrorism”.

Även Amanda Lind kallade attacken för en terrorhand­ling.

En plats som står för öppenhet, åsiktsfrih­et och demokrati.

Tema i aktuell pjäs

På Moment spelas under våren den hyllade föreställn­ingen Världen av i går, som kretsar kring just vad extremism kan göra med ett samhälle.

–Det finns scener i vår föreställn­ing som visar just den här typen av attack. Det känns surrealist­iskt att det händer i verklighet­en, säger

Andreas Boonstra, regissör och konstnärli­g ledare.

Han kastade sig på cykeln till Gubbängen så fort han hörde vad som hänt förra onsdagen. När han kom fram blinkade det av blåljus och torget var fullt av människor.

Dagarna efter bär lokalen få spår av det som hände. Några möbler har rester av röd sprayfärg, det är allt.

Andreas Boonstra säger att de kommer att tänka på säkerhetsa­spekterna när de hyr ut lokalen framöver, men att dess roll som lokal mötesplats kvarstår oförändrad.

– Det här är en plats som står för öppenhet, åsiktsfrih­et och demokrati. Det är bara fruktansvä­rt sorgligt om man ska behöva fråga arrangörer av ett möte om de har vakter, säger han.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Sorgligt om man ska behöva fråga arrangörer av ett möte om de har vakter”, säger Moments Andreas Boonstra.
FOTO: ANGIE GRAY ”Sorgligt om man ska behöva fråga arrangörer av ett möte om de har vakter”, säger Moments Andreas Boonstra.
 ?? FOTO: MAURITS OTTERLOO ?? Borgarråde­t och Hökarängsb­on Clara Lindblom (V) höll tal.
FOTO: MAURITS OTTERLOO Borgarråde­t och Hökarängsb­on Clara Lindblom (V) höll tal.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Andreas Boonstra i Moments foajé där angriparna trängde sig in. Ute på torget patrullera­r polisen.
FOTO: ANGIE GRAY Andreas Boonstra i Moments foajé där angriparna trängde sig in. Ute på torget patrullera­r polisen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Enligt arrangören Vänsterpar­tiet var över 2 000 personer på plats i Gubbängen på den antifascis­tiska manifestat­ionen i lördags.
FOTO: PRIVAT Enligt arrangören Vänsterpar­tiet var över 2 000 personer på plats i Gubbängen på den antifascis­tiska manifestat­ionen i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden